IDS UMAG:

'Građani ne smiju na sjednice Vijeća, a internet prijenos su ograničili'

0
Umag, ilustracija
Umag, ilustracija

Nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Umaga jasno je da se oporbeni vijećnici više ne bore za prevlast, već za očuvanje demokracije u Umagu. Grad Umag, na čelu s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, izgubio je svaki privid demokratskog načina funkcioniranja i, na žalost, u totalnoj je funkciji samovolje jednog čovjeka, koji, primjećujemo svi, nije ni približno dorastao poziciji gradonačelnika u otvorenom, demokratskom društvu, istaknula je predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić

- Predsjednik Gradskog vijeća, kao i ostali vijećnici vladajuće većine (SDP-HDZ-Grunbaum), iz samo njima poznatih razloga boje se gradonačelnika i već su dugo vremena u sramotno podređenom položaju. Žalosno je da više ni ne trepću na učestala kršenja poslovnika, već gledaju u pod, napomenula je Žužić, dodajući: 

- IDS-ovi vijećnici u više su navrata apelirali na osobe koje bi trebale brinuti o pravilnom radu Gradskog vijeća da rade svoj posao. No, poslovnik se konstantno i ciljano krši, a sve se češće ignoriraju pitanja gradskih vijećnika. Po novom, sad je ulazak u gradsku vijećnicu zabranjen građanima koji bi željeli uživo prisustvovati sjednicama.

Valja podsjetiti da dio sugrađana, pogotovo oni u starijoj dobi, ne znaju, ne žele ili nisu u mogućnosti pratiti sjednice preko interneta. Praktičnije im je pratiti sjednice uživo, kao što su to godinama činili. Međutim, to je nekim pojedincima previše transparentno i valja smanjiti broj ljudi koji mogu slušati o stvarnim problemima u gradu. Gradonačelniku je sigurno draže da se građani "informiraju" putem medija koje velikodušno financira i gdje se o njegovim "pothvatima" priča isključivo u superlativima. 

Praćenje sjednice preko interneta je također samo za odabrane, jer kako nam javljaju naši sugrađani, koji su htjeli pratiti sjednicu online, to nisu mogli jer je službena stranica Grada Umaga ograničila broj pratitelja, rekla je Žužić.

IDS-ov vijećnik Sandi Fabac poručio je da je "jako zabrinut situacijom jer se sustavno krše osnovni demokratski standardi".

- Trebali bismo se svi pitati kuda to vodi. To se ne događa ni u jednom drugom gradu ili općini u RH, da se građanima zabranjuje prisustvovanje sjednici Gradskog vijeća u gradskoj vijećnici. Nekome je očito vlast udarila u glavu i zaboravlja da su gradska uprava i Gradsko vijeće tu radi građana, a ne obrnuto, poručio je Fabac.

Vijećnik IDS-a Goran Miljuš pozvao je kolege vijećnike iz vladajuće većine, a posebice predsjednika Gradskog vijeća, da sačuvaju integritet Vijeća kao najvažnije institucije u gradu.

- Zašto dozvoljavate da vas netko kontrolira i vama dirigira motima prstom ili glavom, kazao je Miljuš, koji smatra da je gradonačelnik izgubio tlo pod nogama te da je zreo za smjenu.

- S Bassaneseom je svaki dijalog uzaludan, zato apeliramo na široku javnost, medije, ali i sve vijećnice da stanu u obranu onog minimuma demokracije, kako Umag ne bi postao privatna prćija Vilija Bassanesea, zaključio je Miljuš.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA