Mit o istarskoj toleranciji srušili planovi o gradnji džamija

0
Članovi KUD Bosna iz Pule u Raši
Članovi KUD Bosna iz Pule u Raši

Izgradnja islamskog centra u Poreču postala je vrući krumpir u rukama tamošnje gradske vlasti. Žitelji Stancije Vergotini, gdje porečki muslimani žele izgraditi građevinu za svoje vjerske potrebe, potpisuju peticiju protiv gradnje islamskog kulturnog centra u njihovom dvorištu. Porečki gradonačelnik Edi Štifanić u izjavi za Glas Isre demantira da je Grad odobrio ikakvu gradnju na području Stancije Vergotini, a o toj je temi raspravljao i lokalni ogranak IDS-a.

Nešto sjevernije, u Umagu, projekt islamskog centra već je u fazi ishodovanja lokacijske dozvole, a izgradit će se nedaleko super marketa Plodine. No, i tamo je prije deset godina bilo otpora stanovništva.

Slična priča događala se i u Labinu prije 15-ak godina, kada se lokalno stanovništvo također pobunilo protiv, kako se tada govorilo „džamije“, iako je bila riječ o sasvim drugačijem vjerskom objektu, tzv. mesdžidu.

Islamska zajednica tada je u Vinežu kraj Labina od jednog domaćeg vlasnika otkupila kuću u koju se uselio labinski imam i u kojoj se danas odvijaju vjerski obredi labinskih muslimana. Kuća izvana izgleda kao i svaka druga, tako da su priče o minaretu koji će stršiti među obiteljskim kućama u Vinežu na kraju ispale obična pretjerivanja istrijanskih nacionalista.

Tako će vjerojatno biti i s islamskim centrima u Umagu i Poreču. Uvjeren sam da će to biti građevine, koje arhitekturom neće previše odskakati od drugih građevina u tim naseljima, neće imati razglas za jutarnju molitvu, kao ni minarete.

No, više od toga zabrinjava stupanj netolerancije koji Istrani pokazuju prema svojim sugrađanima muslimanske vjeroispovijesti. Mit o istarskoj multikulturalnosti i nacionalnoj i vjerskoj snošljivosti zapravo postoji samo u političkim parolama. Kada tu toleranciju treba pokazati u praksi, onda dolazi do bolnog otriježnjenja jer shvatimo da su i Istrijani samo ljudi od krvi i mesa, sa svim svojim predrasudama, strahovima i netrpeljivostima. Nažalost, Istrani su prema Bošnjacima, Albancima i drugim muslimanima tolerantni samo kada im trebaju kao građevinski radnici i uspješni obrtnici koji lokalnoj zajednici plaćaju veliki poreze, a lokalnim političarima daju glasove na izborima. (Nenad Čakić)   

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR / SOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

OPERATER/KA NA STROJEVIMA

Do: 31.08.2021.

ŽMINJ, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/CA NA ODRŽAVANJU ČISTOĆE U ODSJEKU USLUŽNIH POSLOVA

Do: 31.12.2021.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA