Na današnji dan prije 30 godina

Na Brijunima održan povijesni sastanak Tuđmana i vodstva IDS-a

0

Na adanašnji dan, prije točno 30 godina, na Brijunima je održan povijesni sastanak, na kojem su sudjelovali predsjednik države i HDZ-a dr. Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Sušak, s jedne, te istarski župan Luciano Delbianco, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i Ivan Herak u svojstvu potpredsjednika IDS-a za gospodarstvo, s druge strane. Na ovaj događaj podsjetio je Ivan Heerak na svom FB profilu.

"U trenutku dok je trećina Hrvatske bila okupirana, pobunjeni Srbi formirali SAO krajine, a naši se školski prijatelji nalazili na ratištu u Lici, Jakovčić je ničim izazvan, Tuđmanu iznio prijedlog Istre kao politički autonomne regije", napisao je Herak, te nastavio: "Bio je to potez lišen svakog zdravog razuma, koji je izazvao burnu reakciju predsjednika Tuđmana, ujedno i potez kojim je Jakovčić porušio sve mostove moguće suradnje sa centralnom vlašću.

Naime, samo mjesec dana ranije nisam prihvatio Tuđmanovu ponudu da postanem potpredsjednik hrvatske Vlade (objavili Glas istre i Globus na naslovnici), ali sam na istom sastanku s Tuđmanom dogovorio da pokrenemo reviziju pretvorbi najvažnijih turističkih poduzeća u Istri, sve kako bi zaposlenici, sadašnji i bivši, u najvećoj mogućoj mjeri postali vlasnici tih tvrtki. Pa je tako u startu provedena revizija pretvorbe HTP Rabac, gdje su zaposlenici upisali 49% vlasništva.

 

S Tuđmanom sam dogovorio i da predložimo i provedemo jedan model lokalne samouprave za Istru, bit kojega bi bila veća fiskalna samostalnost Istre. I taj naš dogovor je na naslovnici objavio tjednik Globus. U dogovoru sa Tuđmanom uspjeli smo u naumu spasiti buzetsku pivovaru, Mirnu Rovinj itd.

Koncepcija suradnje sa centralnom vlašću nije se uklapala Jakovčićev koncept konfrontacije sa političkim Zagrebom, pa mi je jednom prilikom, na moju konstataciju da to činim zbog dobrobiti ljudi koji su nas birali, odgovorio da će IDS zbog toga izgubiti izbore. Pojednostavljeno, briga te za sudbine naših ljudi, važne su naše stražnjice.

Jakovčićevoj avanturističkoj politici, naročito konceptu političke autonomije Istre, javno sam se suprostavio u nekoliko intervjua, tako da je između nas nastao nepremostiv jaz. U znak prosvjeda protiv te kancerogene ideje, zajedno sa nekoliko istomišljenika dao sam ostavku na mjesto člana Poglavarstva županije Istarske.

U konačnici, onako kako samo on to zna i umije, u znak odmazde, dok sam u režiji američkog veleposlanstva boravio u SAD-u, na Saboru IDS-a organizirao je moje izbacivanje iz stranke (i braće Martinčić). Bio je to početak urušavanja onog IDS-a koji je imao 7 mandata u Saboru, držao 35 od 40 vijećničkih mjesta u Skupštini županije Istarske i apsolutnu vlast u svim gradovima i općinama (osim Sv. Petra u Šumi) u Istri i Liburniji. Na odlasku sam kolegama iz IDS-a, koji su euforično klicali Jakovčiću poručio, dečki - vi ste slijedeći na redu. Tako je i bilo, najprije je iz stranke izbačen Delbianco, nakon toga još nekolicina važnih IDS-ovaca (Žufić), da bi se sve završilo 2013. s Damirom Kajinom", napisao je Ivan Herak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa