DELMONICO'S

Ovo je bogata povijest čuvenog njujorškog restorana kojeg su preuzeli Istrijani

12.08.2023 - 17:34
Restoran Delmonico's
Restoran Delmonico's

Potomci istarskih iseljenika, Turčinovića iz Svetog Petra u Šumi i Licula s Labinštine, Dennis Turcinovic i Joseph Licul, uskoro će otvoriti jedan od najslavnijih njujorških restorana, legendarni Delmonico's koji se nalazi nedaleko Wall Streeta, u Financijskom distriktu najvećega grada Sjedinjenih Država.

Veliki je to uspjeh ovih ugostitelja, pogotovo što je i ostatak ekipe iz Hrvatske, pa će ovo, barem kada je tradicija lokala u pitanju, svakako postati najpoznatiji američki restoran koji ima veze sa Hrvatskom. Nećemo reći "hrvatski restoran" jer bi to doista bilo pretenciozno s obzirom na slavnu prošlost Delmonico'sa koji nije nikad ni bio poznat kao restoran posvećen određenoj nacionalnoj kuhinji. Dapače, taj restoran najpoznatiji je po tome da je praktički kreirao nekoliko poznatih američkih jela, a prvi je u svijetu uveo i danas vrlo popularni "fine dining" koncept.

Delmonico's je otvoren 1827. godine kao mali kafić i pekarnica, a izrastao je u carstvo od više restorana koji ciljaju na političku i kulturnu elitu. Otvorila su ga braća Giovanni i Pietro Delmonico, švicarski Talijani iz Ticina. Nakon nekoliko godina restoran je preselio na današnju lokaciju na Wall Streetu, na adresi 56 Beaver street. Dogodilo se to s otvorenjem nove zgrade 1837. godine.

I tada je krenuo veliki uspon, a od 1865. do 1888. otvorena su još tri restorana istog imena, a u određeno vrijeme bilo ih je i deset. Krenuo je pad i zatvaranje 1923. Bio je to i kraj niza vlasnika iz obitelji Delmonico.

Restoran je preuzela obitelj Tucci, ponovo je otvoren 1926. i opet je imao veliki uspjeh. Između ostalih, tamo su objedovali Lana Turner, Marilyn Monroe, Rock Hudson, Lena Horne, Elizabeth Taylor, Elvis Presley, JFK, Jackie Kennedy Onassis i mnogi drugi. Tucciji su uveli mnoge nove standarde u američke restorane, poznate kao "Delmonico'sov način".

Restoran je radio do 1993. kada je ponovo zatvoren. Upravljanje restoranom je preuzela BiCE grupa talijanskih restorana i ponovo ga otvorila 1998., ali već godinu dana kasnije ponovo je promijenio operatera.

S pandemijom 2020. godine Delmonico's je ponovo zatvoren i kada ga je vlasnik prostora 2022. skoro izbacio, preuzeli su ga Turcinovic i Licul, Istrijani porijeklom. Slijedi najnovije poglavlje u slavnoj povijesti legendarnog restorana. 

Brojna su i jela kreirana u ovom restoranu, no za hrvatske čitatelje ona uglavnom nisu poznata jer je riječ o američkim specijalitetima. Prema nekim teorijama ovdje je nastalo i jedno jelo koje se proširilo svijetom, a to su jaja Benedikt. (I. B.)

Tweet

Posljednje novosti