Provokacija na Dan pobjede

Sa zastave uklonio grb Istre i zavijorio je na svom balkonu

06.08.2023 - 17:43
Sporna zastava u Vodicama
Sporna zastava u Vodicama

Ovog se vikenda diljem Hrvatske slavio i obilježavao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 28 godina nakon pobjedničke vojno-redarstvene operacije Oluja, a najjača poruka i simbolika povodom te obljetnice trebala bi biti zajedništvo i ponos. No, ne misle svi jednako i ne priznaju teritorijalnu cjelovitost Hrvatske za koju su se mnogi borili i ginuli, pa je tako jedan muškarac iz Vodica odlučio sa svoje zastave ukloniti, odnosno pravilno izrezati, grb Istre i djelomično grb Slavonije. Takvu je zastavu okačio i zavijorio na balkon.

Na ovu očitu provokaciju, ali i potencijalno kazneno djelo, reagirao je ni manje ni više nego njegov sugrađanin te nam poslao fotografije koje pokazuju kako određeni građani slave pobjedu u Domovinskom ratu.

"To vam je u Vodicama. Koliko znam, susjedi su primijetili i zvali policiju, no mislim da nitko ništa nije reagirao", kratko je komentirao naš sugovornik iz Vodica, a kontaktirali smo i jednu susjedu iz iste ulice u kojoj je bila izvješena sporna zastava. Kada smo joj pojasnili o čemu se radi i pitali ju može li nam dati broj telefona gospodina koji je izvijesio zastavu, rekla je da ga slabo poznaje, ali da je "interesantan".

"To je novi susjed, doselio se prije godinu dana, a općenito ima neobično ponašanje. Ja sam i zvala policiju zbog te zastave. To je skrnavljenje zastave, i to na naš veliki praznik. Rupe na zastavi su izrezane pravilno, tako da sigurno nije slučajno oštećena. Moramo čuvati svoje simbole i dignitet", kazala nam je susjeda čiji su podaci poznati redakciji. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti