Zdenka Majcan iz Buzeta

Rad na recepciji zamijenila lovom na tartufe i oslikavanjem freski

0
Zdenka Majcan (foto: Telegram)
Zdenka Majcan (foto: Telegram)

Osim što je Zdenka Majcan supruga i mama prekrasne djevojčice, simpatična i karizmatična Istrijanka je i uspješna poduzetnica, odnosno vlasnica agencije Istriana Travel, donosi Telegram.

Radi kao turistička vodičica i kreatorica zanimljivih doživljaja u Istri, a s velikim nas je entuzijazmom upoznala s tri točke na karti koje su joj bile glavne odrednice u životu.

Naime, malo istrijansko mjesto Roč od grada Buzeta je udaljeno devet, a Buzet od mjestašca Vrha 11 kilometara. Njezin život, mogli bismo kreativno reći, svodi se zapravo na tih dvadesetak kilometara istarskog tla jer je u prvom mjestu rođena, u drugom provela mladost, a u trećem danas radi i živi s obitelji.

Danas organizira manje ture za posjetitelje

Kontinentalni dio Istre skriva toliko prirodnih ljepota, kvalitetne hrane i vina, ali i srdačnih i susretljivih lokalaca. To je i sama Zdenka već odavno prepoznala pa je zato i 2007. godine pokrenula svoj biznis.

Po završetku ekonomije, radila je pet godina u Turističkoj zajednici grada Buzeta i upoznala puno malih poduzetnika i proizvođača. Zdenka je već tada uvidjela da njezino mjesto ima puno toga za ponuditi, a ništa još konkretno nije bilo organizirano za turiste.

“Vidjela sam tu svoju priliku. Tako sam krenula raditi kao turistički vodič i paralelno radila u hotelu Fontana na recepciji. Prije sedam godina sam prelomila, dala otkaz i odlučila isključivo voditi ture u sklopu svoje turističke agencije ‘Istriana travel'”, odlučno će.

Tako danas organizira doživljaje za manje ture posjetitelja – od lova na tartufe i piknika na livadi do kušanja vina i biciklističkih tura. Avanture koje ona organizira, spomenimo, dio su i iskustva koje je Zdenka osmislila za Mastercardovu platformu Priceless.com, a upravo kroz to posebno trodnevno putovanje za dvoje upoznat će vas s lokalnom kulturom, tradicijom i gastronomijom.

Prvo nas je provela kroz Stari grad u samom srcu Buzeta. Na zanimljiv način nam je, kroz prizmu povijesti, dočarala karakter mjesta, što joj je, našalila se, profesionalna deformacija.

Dok smo prolazili šetnicom do mjesta gdje se vidi lokacija na kojoj je pronađen prvi tartuf u Buzetu 1931. godine, i to bijeli, usput nam je pričala nešto više o gradu tartufa. Tako ga nazivaju od 1999. godine jer se nalazi u središtu zone tartufa.

“Ovdje se gotovo svi bave tartufima, bilo da ih beru pa prodaju ili pak rade razne proizvode s njima poput ulja, sira, kruha i kobasica. Buzet zovu i gradom vode zato što se ovdje nalazi najveći izvor vode koji opskrbljuje cijelu sjevernu Istru – Sveti Ivan, a imamo i jezero Butoniga koje opskrbljuje jug poluotoka”, kazala nam je.

U Buzetu je pri tartuf pronađen 1931. godine, a nazivaju ga gradom tartufa od 1999. godine Marko Miščević

Bijeli tartufi idu i do 5000 eura po kilogramu

Tartuf je inače vezan za korijen stabla, najčešće hrasta ili lješnjaka. Taman smo Zdenku posjetili u špici sezone crnih tartufa koja započinje polovinom ožujka i traje sve do rujna. Rekla nam je kako ima svoje provjereno mjesto gdje često vodi svoje goste na branje tartufa, a u obitelji su sada nabavili i štenca pasmine Lagotto romagnolo koja je poznata po tome da se najlakše nauči tražiti tartufe u šumi.

Trenutno je u procesu dresure, a Zdenka nam govori kako se realno svaki pas može istrenirati da traži tartufe, no Lagotto je talijanska vrsta koja ima dobre gene za tartufarenje.

“Velike tartufe koji imaju 100 grama i više zovu jokerima. Tako velikog sa svojim gostima još nisam našla. Odlazak u lov na tartufe je prava avantura gdje se provede četiri do pet sati u šumi. Najveći ulov koji smo imali bilo je 250 grama, no ne u jednom komadu”, prisjeća se.

Cijena crnih se inače kreće od 300 do 800 eura za kilogram, a bijelih od 1000 do 5000 eura, piše Telegram, gdje možete pročitati čitav tekst

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA