Festival istarske malvazije u Brtonigli: Diplomu za kvalitetu dobilo 17 vinara

0
Dobitnici Diplome za iznimnu kvalitetu
Dobitnici Diplome za iznimnu kvalitetu

U Brtonigli je 16. lipnja održan 29. Festival Istarske Malvazije (FIM). Na trgu ispred zgrade budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva okupili su se uzvanici, gosti te brojni posjetitelji Brtonigle prilikom svečanog otvorenja. Nakon simboličnog dolaska kraljice koja je nosila Kraljevski kruh te princeza koje su nosile sol, grožđe i masline ispred budućeg Muzeja, započeo je prigodni program. Kostime za ovaj performans izradila je pulska dizajnerica Marina Sršen.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Brtonigla Dorijana Labinjana, nazočnima su se obratili Danijela Petričević Golojuh, glavna tajnica Ministarstva kulture i načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić. Program je uljepšao nastup vokalne grupe Romansa iz Buja, a razbijanjem maske boga Dioniza, koja je napravljena od čokolade na ovogodišnjem Choco & Wine festivalu održanom u Brtonigli tijekom veljače, FIM je i službeno proglašen otvorenim.

Kulinarski dvoboj
Kulinarski dvoboj
Iako su se od 12 sati nizala stručna predavnja i moglo se sudjelovati na raznim degustacijama, program koji je uključivao kušanje Malvazija te ostalih vina, počeo je u 18 sati.

Kulinarski dvoboj između ekipe učenika Gospodarske škole iz Buja i Marina Kraljevića, vinara i maslinara iz Brtonigle koji je ujedno i kuhar, započeo je u 19 sati. Jela proizašla iz dvoboja ocjenjivala je komisija u sastavu Tullio Fernetich, vlasnik heritage boutique hotela San Rocco iz Brtonigle, Robert Radešić, iz agencije Nomentas iz Zagreba i doc. Corrado Maurigi iz poznatog podruma Tasca d'Almerite sa Sicilije. Za najbolje sljubljivanje jela i Malvazije koju je komisija kušala, izabrano je jelo tima Gospodarske škole te su im uručene prigodne nagrade i priznanje. Istovremeno dok je trajao kulinarski dvoboj održana je dječja likovna radionica crtanja s teranom pod stručnim vodstvom  umjetnice Snježane Vidović.

Uslijedilo je proglašenje pobjednika s natječaja za izbor najljepše ilustracije za buduću slikovnicu 'Kraljevski kruh s 4 zemlje'. Pristiglo je ukupno 15 radova iz različitih osnovnih škola iz Istre. O najboljem radu odlučila je ocjenjivački komisija u sastavu: Lovorka Lukani, akademska umjetnica i članica udruge 'Maison chic', sa sjedištem u Brtonigli, Roberto Cimador, prof. likovne kulture u OŠ Rivarella Novigrad i TOŠ Bernardo Parentin Poreč i Antonela Frank Medica, direktorica ureda TZ-a Turističke zajednice Općine Brtonigla.

Trg ispred buduceg Muzeja vina i seljackog stvaralastva
Trg ispred buduceg Muzeja vina i seljackog stvaralastva
Organizatori manifestacije su se zahvalili svim školama, mentorima, a posebno učenicima koji su sudjelovali u natjecanju te svojim radovima pokazali svoj istraživački duh, kreativnost te originalnost. Uz 15 radova koji su se natjecali za prvo mjesto i nagradu, pristigao je još jedan rad učenika I. gimnazije koji nažalost nije ušao u konkurenciju jer je natjecanje bilo upućeno i otvoreno isključivo učenicima osnovnih škola.

Unatoč tome, učeniku ide posebna zahvala te pohvala za trud, kreativnost i originalnost. Komisija je najboljim ocijenila rad grupe učenika OŠ 'Marija i Lina' iz Umaga, koji su ilustracije pripremili uz stručno vodstvo i mentorstvo prof. Danice Sardelić. Pobjednički rad je izrađen tehnikom akvarel/tuš, a pokazuje iznimni trud i pedantnost u izvedbi. Pobjednicima je nagradu uručila Daniela Petričević Golojuh.

Na kraju službenog programa uručene su diplome proizvođačima najboljih ovogodišnjih Malvazija pristiglih na ocjenjivanje u Brtoniglu. Uručivane su diplome i priznanja Malvazijama po kategorijama i to prema crvenoj, crnoj, sivoj i bijeloj zemlji. Diplomu za iznimnu kvalitetu dobilo je ukupno 17 vinara a sve rezultate možete pročitati na www.malvazijaistra.com.

Valerio Drandić, Doriano Labinjan i Danijela Petričević Golojuh
Valerio Drandić, Doriano Labinjan i Danijela Petričević Golojuh

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa