Odlična sezona za crni ljetni tartuf, evo što kažu tartufari
Odlična sezona za crni ljetni tartuf koji se bere u Istri. Na proljeće je bilo dovoljno kiše pa ga sad ima dosta i, što je najvažnije, vrhunske je kakvoće - jedan od najboljih u Europi. No dok se zimski bijeli tartuf prodaje po cijeni zlata, to s crnim ljetnim - nije slučaj. Cijene su mu znatno niže. U potrazi za crnim tartufom Patrick Pilat u šumu zalazi bar jednom tjedno. Njegovom četveronožnom pomagaču Denu rijetko će koji gomolj promaknuti, piše Klara Dujmović za HRT s kojeg prenoismo dio članka.
- To je veći komad, imat će 7,8 deka. To je već lijep tartuf i jako miriše, govori Patrick Pilat, tartufar iz Motovuna.
Takvih primjeraka ove godine ima. Gomolji su lijepo razvijeni i zdravi su.
- Nema tu crva, nema ništa i ovako mora biti crni tartuf unutra boje čokolade. Ne bijel jer bijel nema miris nije zreo. To je kao pomidor kad dozreli dođe crven, govori Patrick.
Ovisno o kvaliteti i veličini - za kilogram će crnoga ljetnoga tartufa u otkupu dobiti od 80 do 120 eura.
- Imamo jako puno tartufa koji dolaze izvana. Crni tartufi se uvoze, oni mogu biti uzgojeni na plantaži i samim time nama tartufarima koji lovimo na prirodnim terenima spuštaju cijenu, kaže Noel Dušić, tartufar iz Pazina.
Ti se tartufi s ovim domaćim ne mogu mjeriti. Te su arome jedinstvene, pa tartufari žele zaštiti i tartuf i njegovo stanište.
- Svatko ima pravo trgovati i kupovati tartufe i ovakve i onakve, ali nije u redu da netko prodaje tartufe koji odstupaju kvalitetom od naših pod naše istarske tartufe, navodi Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre.
- Mi se moramo boriti da ukažemo na razlike u tome, a razlika je što je naš tartuf intenzivniji, masniji, teži, boljeg mirisa i okusa, priča ugostitelj Robert Marušić, napisala je Dujmović za HRT gdje pogledajte video.