Općina Kršan: Ili velika koalicija ili novi izbori?

0
Boris Babić (IDS), Zdravko Vidak (HDZ) i Valdi Runko
Boris Babić (IDS), Zdravko Vidak (HDZ) i Valdi Runko

U Općini Kršan još uvijek nema dogovora o većini u Općinskom vijeću. Da podsjetimo, od 14 članova vijeća (14. je predstavnik Bošnjaka, koji je naknadno pridodan IDS-ovoj četvorki), pet ih ima koalicija SDP-HSU-HNS, koja podržava Valdija Runka, pet ih ima IDS, te po dva HDZ i Akcija mladih pojačana Eđeom Brenčićem.

Dakle, u Općinskom vijeću Kršana sigurno će sjediti IDS-ovci Boris Babić, Valter Fornažar, Ranko Baćac, Aldo Jurasić i Esad Huskić, zatim Silvano Uravić i Zoran Karlić (SDP), Nensi Runko (HNS), Slavko Rabar (HSU), Zdravko Vidak i Darko Androić (HDZ), te Eđeo Brenčić i Sanja Frankola (AM). Upitno je jedino tko će biti peti vijećnik s liste SDP-HSU-HNS, s obzirom da je prvi na listi bio načelnik Valdi Runko. Prema redoslijedu to bi trebao biti Šemso Mujić, no Runko može predložiti i nekog drugog.

Koalicija SDP-HSU-HNS može računati na potporu HDZ-a i njihova dva vijećnika, kao u prošlom mandatu, ali to je nedovoljnih 7 glasova za većinu. Mogućnost da se njima pridruži Akcija mladih vjerojatna je koliko i mogućnost da Barack Obama postane počasni predsjednik nekog KKK ogranka u Južnoj Karolini.

Stoga je izgledniji savez IDS-HDZ-AM, koji bi imao stabilnu većinu od 9 vijećnika. No, najveća zapreka ovoj koaliciji je dogovor oko podjele funkcija. Naime, funkcije predsjednika i dva potpredsjednika Općinskog vijeća Kršana „teške“ su 2.500, odnosno 2.100 kuna mjesečno i svatko smatra da moraju pripasti baš njemu.

Treća mogućnost, što je možda i najbolja kombinacija za Općinu Kršan, je velika koalicija u kojoj bi bili SDP-HSU-HNS, predvođeni Runkom i IDS predvođen Babićem. Takav savez Općini i općinskom načelniku otvarao bi vrata i državnih i županijskih institucija. Runko navodno nema ništa protiv takve koalicije, ali je ne želi dogovarati s Babićem, već isključivo s Jakovčićem. No, Jakovčić od Runka još nije dobio poziv za razgovor.       

Osim problema u komunikaciji, kočnica u pregovorima je i funkcija predsjednika Općinskog vijeća. I jedni i drugi smatraju da ta funkcija treba pripasti njima. Runkova koalicija na tom mjestu vidi SDP-ovca Silvana Uravića, a IDS Borisa Babića.

Do konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Kršana još je ostalo devet dana, pa su sve opcije i dalje otvorene. No, ukoliko se iz tri pokušaja ne izabere predsjednik Općinskog vijeća, ono se raspušta i raspisuju novi izbori. Naravno, samo za vijećnike Općinskog vijeća. Mandat načelnika Runka ostao bi nedodirljiv. Mnogi smatraju da bi na ponovljenim izborima prošli bolje pa neće forsirati dogovor pod svaku cijenu. No, nitko ne želi preuzeti ni odgovornost za trošak ponovljenih izbora. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa