Kajin započeo prepirku u Saboru: Radnicima nikad neće biti kao što im je bilo do 1990.

0
Damir Kajin (Foto: Arhiva)
Damir Kajin (Foto: Arhiva)

Jesu li radnici i seljaci bolje živjeli u komunizmu ili posljednjih dvadesetak godina, prepirali su se saborski zastupnici tijekom rasprave o izmjenama Zakona o radu. Prepirku je inicirao nezavisni zastupnik Damir Kajin izjavom da seljacima i radnicima nikada neće biti dobro kao što im je bilo do 1990, piše Večernji list.

– Govorilo se da nemaju ništa, a imali su, neću reći sve, ali imali su puno. Posao, školstvo, vikendice... Nikada se radnika neće štititi kao u vrijeme ZUR-a (Zakon o udruženom radu, op. a.) – govorio je Kajin i dodao kako će najveću cijenu oporavka platiti sirotinja.

Na te Kajinove tvrdnje ljutito je odgovorio HDZ-ov Dujomir Marasović koji nije prihvatio tezu da je seljaku bilo najbolje u komunizmu jer, da jest, "ne bi onda bježali svi van".

– Prvo je Tito pobio 300.000 momaka, a onda je one što ih nije pobio, njih dva milijuna, pustio van da idu raditi u Njemačku. Da nije, oni bi se kao kanibali pojeli ovdje jer ne bi bilo posla – rekao je Marasović.

Kajin ga je pozvao da se prestanu prepucavati i da stanu na loptu.

– Duje, zar nisu i tvoji bili u partizanima? Jesu li i oni činili zločine i protjerivali ljude u Njemačku? Stanimo malo na loptu – rekao je Kajin.

Na neke loše strane zakona upozorio je šef laburista Dragutin Lesar navodeći primjer agencija za privremeno zapošljavanje.

– Registrirano je 40 takvih agencija, od čega ih šest uopće nije registrirano kao poslodavci pri HZZO-u, osam njih nema nijednog prijavljenog zaposlenog, a ostalih 26 ima 3127 zaposlenih. Poslao sam zahtjev u Mirovinski zavod pa mi je odgovorio da njih šest nema evidentirano, kako uopće ne znaju da postoje i da im pošaljem njihov OIB kako bi mi dostavili podatke o broju zaposlenih. Ali, interesantno, oni su mi dali podatak da te preostale agencije zapošljavaju 3717 zaposlenih u službi. S obzirom na to da širite ovlasti tim agencijama, ljubazno vas molim dajte napravite reda jer očito nered počinje u vašem ministarstvu s obzirom na to da ste izdali dozvole, a ne kontrolirate rad tih agencija – rekao je Lesar.

Ministar rada Mirando Mrsić odgovorio je da je dosad Ministarstvo imalo samo ovlasti evidentirati te agencije, a da po ovim izmjenama imaju mogućnost upravnog nadzora nad tim agencijama.

Dujomir Marasović tijekom rasprave naglasio je i da je potrebno naći model davanja otkaza lošem radniku ili smanjenja plaće jer da je najveći problem nerad, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa