Svetvinčenat: Počele rezidencije Mediteranskog plesnog centra

11.06.2013 - 06:34
Rezidencija How to fall
Rezidencija How to fall

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu od ove godine djeluje uz Festival plesa i neverbalnog kazališta i mjesto je kreacije, umjetničkog istraživanja i plesne edukacije.

Rezidencija „How To Fall (instinct before identity)“ počela je 9. lipnja i traje do 19. Njezina će se prezentacija održati 16. lipnja u 20h, a sudjeluju Cohdi Harrell iz Novog Meksika.

„How To Fall (instinct before identity)“ / „Kako padati (instinkt ispred identiteta)“ akrobatski je istraživački laboratorij koji su američki umjetnik Cohdi Harrell i njegov europski kolega Oriol Domnench inicirali u siječnju 2013. Koristeći trapez, ples, pod i jedan drugoga, istražuju temeljne fizičke i mentalne strukture stabilnosti i puštanja u odgovoru na iznenadnu promjenu. Umjetnici su već razvijali projekt na prvim rezidencijama u Barceloni i Novom Meksiku, pa se Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu upisuje u rodnu kartu predstave „How To Fall“ kao treći svjetski domaćin.

Rezidencija „I Saw Eros : Sore Was I“ održava se od 20. do 28. lipnja, a prezentacija je 27. lipnja u 20h. Na njoj sudjeluje Daniel Gulko (SAD/Francuska) s izvođačima.

Ovaj multidisciplinarni projekt istraživanje je pitanja intimnosti, identiteta i izlaganja. Treniranje tijela bazirano na tehnikama fizičkog kazališta, kontakt improvizaciji i elementima energetskog istraživanja, uz generiranje materijala kroz zapisivanje snova, automatsko pisanje, proricanje, promatranje i improvizaciju, rezultirat će organiziranjem u nešto posve osobno. Nakon prvog zagrebačkog laboratorija, svetvinčentska rezidencija druga je stanica razvoja ovog kreativnog projekta koji će nakon daljnjih rezidencija u Marseilleu i Zagrebu zaživjeti na hrvatskim, ali i inozemnim pozornicama.

Rezidencije donose i nešto za najmlađe pa će tako djeca i mladi moći sudjelovati na radionici cirkuserije koja se održava 18. lipnja od 17:30 do 20:30 sati. Voditeljice su Nikolina Komljenović, Dana Auguštin, a radionica podrazumijeva upoznavanje polaznika sa cirkuskim vještinama. Potreba za ovim vidom aktivnosti postoji, a ova kratka “škola” pokušaj je da se ova aktivnost pruži kao moguca opcija mladima...Vještine akrobacija, žongliranja i druge, primjenjive su u svakodnevnom životu kao kvalitetna rekreacija i zabavan hobi, a istovremeno potiču kreativnost, pomažu razvoju psihomotornih sposobnosti i improvizacijskih mogućnosti. Za sve informacije i upite o radionici cirkuserije možete se javiti na zagrebdancecompany@gmail.com

Rezidencija pod vodstvom Bo Madviga održava se od 15.srpnja do 19.srpnja, a prezentacija će biti  19. srpnja u 21.15. Sudjeluju Sara Barbieri, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić, Petra Valentic, Petra Chelfi, Martina Nevistic, Iva Cevizovic, Ivana Pavlović i Luka Švajda.

Radionica kontakt improvizacije za plesače Zagrebačkog plesnog ansambla, pod vodstvom koreografa i pedagoga, Bo Madviga održavat će se u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu od 15. do 19.srpnja, a prezentacija rada bit će prikazana na otvorenju Festivala plesa i neverbalnog kazališta 19. Srpnja u 21.15. Rezidencija u Svetvinčentu je nastavak rada na radionici koja se održava u Zagrebu od 17. do 28. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih . Na radionici i rezidenciji sudjeluje devet profesionalnih plesača Zagrebačkog plesnog ansambla.

Radionica „Divne katastrofe“ održava se od 17.do 20.srpnja, a prezentacija je 20. srpnja u 20.30 sati. Voditeljice su Iva Nerina Sibila i Nataša Govedić, a sudjeluje MARTE – Organizacija pulskih žena koje se bave statusom žene u ekonomskoj krizi.

Radionica će započeti s programom u Puli, dok će se završni dio i prezentacija odvijati u Svetvinčentu u sklopu Festivala 20. srpnja. 2013 i to moduliranom izvedbom predstave Divna, divna, divna katastrofa u koju će uz same autorice i izvođačice predstave sudjelovati i sudionice radionice. Radionica se bazira na razmjenama priča i slušanja, a potom rada  kroz razne izvedbene igre,  kako bi se  priče voditeljica i polaznica radionice „utkale“ u samu izvedbu. Cilj je da tijekom izvedbe, polaznice radionice postanu ne samo aktivna publika, već u otvorenim dijelovima i izvođačice, a da njihove priče da postanu dio umjetničkog rada. Raditi će se s idejom privatno – javno, intimno – umjetničko, osobno - političko.

Tweet

Posljednje novosti