Foto Iza uspješnog projekta Apartmanica stoji mlada ekipa iz Pazina

23.06.2023 - 19:50
Mlada ekipa IT stručnjaka iz Apartmanice
Mlada ekipa IT stručnjaka iz Apartmanice

Turističke analize i statistike o ostvarenim dolascima i noćenjima počele su popunjavat medijski prostor, i tako će bit do kraja rujna. U Istri je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno gotovo 3,7 milijuna noćenja turista, što je za 20 posto više u odnosu na prošlu godinu. Više nije pitanje hoće li smještaj biti prodan, već po kojoj cijeni.

Unatrag nešto više od 13 godina, o tome je krenula promišljati mlada ekipa IT stručnjaka u pizzeriji u Lindaru, kada su prijatelji Tomislav Čubrić i Augustin Ravnić iz Pazina i Danijel Marić iz Kanfanara došli na ideju kreiranja specijaliziranih web stranica za iznajmljivače, putem kojih će iznajmljivači moći najbolje i najkvalitetnije predstaviti svoj smještaj i cijelu ponudu te si osigurati kanal za prodaju smještaja bez (sve većih) agencijskih provizija.

Nastala je Apartmanica, koja je u javnost plasirana 2016. godine i od tada je pod svoje okrilje okupila preko 1.000 objekata i 2.000 jedinica. A ovo je tek njihov početak, jer planovi za budućnost puno su ambicioniziji.

'Krenuli smo iz stotog pokušaja'

Dizajn i funkcionalnosti Apartmanica web stranica za iznajmljivače dugo su se osmišljavali i stvarali, a prije službenog starta, dečki iz Apartmanice puno su puta odustajali i mislili da to još nije to, dok jednog dana jednostavno nisu odlučili pokušati i vidjeti kamo će ih to odvesti.

„Tada smo još radili na svojim bivšim radnim mjestima, a Apartmanicom smo se bavili u slobodno vrijeme i koristili svaku moguću pauzu na poslu za rješavati zadatake. Sjećam se da sam puno puta jurio van na hodnik komunicirati s prvim klijentima, snalazili smo se kako smo znali. A onda je zbilja krenulo i shvatili smo da se Apartmanicom trebamo ozbiljno baviti. Riskirali smo, napustili bivše poslove, posložili urede u Augustinovoj kući i krenuli rješavati izazov po izazov", priča nam Danijel.

 

Okupili su tim raznih stručnjaka oko sebe, osobe koje su poznavali i u koje su imali puno povjerenje.

"Augustin je tu kao grafički dizajner, ja sam programer, Tomislav pokriva svu administraciju, račune i pravne zavrzlame, Mirko Mihalj je zadužen za prodaju i podršku, Sabina je isto IT stručnjak, tako da smo pokrili sva područaja. Putem smo učili, jer nitko od nas nije imao iskustva u turizmu, ali smo već onda prepoznali da je to područje koje će imati sve više potreba i zahtjeva. I da, svaki novi klijent ukazivao nam je na neke nove mogućnosti i prostore za unaprjeđenje. Mislim da je naš najveći uspjeh upravo to što smo cijelo vrijeme osluškivali potrebe iznajmljivača i prilagođavali Apartmanicu tome. Sada imamo preko tisuću objekata i 2.000 jedinica uglavnom u Hrvatskoj, ali sve više i u inozemstvu.“, govori nam Danijel.

'Od onoga što odlazi na agencijske provizije, iznajmljivač bi si mogao priuštiti novi auto'

Na pitanje zašto bi iznajmljivač danas trebao imati svoju web stranicu, uz postojanje velikih platformi poput Booking.com i AirBnb-a, spremno odgovaraju:

„Web stranice su iznajmljivačima vizit karta, ono što ih može najbolje predstaviti, a osim toga omogućuju da turisti rezerviraju smještaj direktno kod iznajmljivača, čime štedi i turist jer ne plaća agencijsku proviziju, a profitira i iznajmljivač koji tako puno više zaradi. No, mi nikada našim klijentima nećemo reći da su web stranice sve što im treba. Ne, to je samo dio tog jednog kruga kojeg iznajmljivači trebaju imati ako se žele ozbiljno baviti turizmom i od svog smještaja zaraditi što više. Na što je više mjesta netko prisutan, to su i veće šanse za rezervaciju", pričaju naši sugovornici.

"Uz naše stranice, super je biti na tim platformama, raditi s agencijama, biti prisutan na društvenim mrežama… I što se onda dogodi? Turist će pretraživati smještaj u primjerice Istri, pronaći kuću za odmor koja mu se sviđa i pokušati pronaći kontakt vlasnika kako bi direktno rezervirao i uštedio. Kopirat će naziv smještaja u tražilicu, i ako iznajmljivač ima svoju web stranicu na kojoj smještaj prezentira pod istim nazivom, turist će vrlo lako doći do te stranice i bukirati smještaj direktno. Iznajmljivač tako dobiva puno veću zaradu jer su agencijske provizije brutalno velike. Kada se 20% koliko otprilike uzimaju rezervacijski portali, ili još gore, čak do 40% koliko uzimaju neke agencije za proviziju, pretvori u eure, dolazimo do zbilja velikih iznosa", nastavljaju.

"Doslovno do iznosa koji iznajmljivaču znači 'hoću li na kraju sezone kupiti još jedan auto ili ne'. Jedan naš korisnik upravo nam je to i rekao, da si je samo zaradom od direktnih rezervacija i time što je on dobio ono što bi inače bila agencijska provizija, nakon samo jedne sezone priuštio novi automobil. Tolike su zarade, jer su cijene smještaja danas zbilja jako visoke. Evo, naše analize pokazuju da je najniža cijena za noćenje za jedan objekt koji ima naše stranice 120 eura, a najviša čak 2050, dok je prosjek oko 500 eura na noć. Za deset dana to je prosječno 5000 eura. E sad, hoćete li nekome dati 20 ili čak 40% toga ili to zadržati, naravno da je velika razlika", objašnjavaju iz Apartmanice.

'Tu smo i da savjetujemo korisnike'

„Ono što mi radimo, je i to da savjetujemo sve naše klijente kako se prezentirati da budeš to viđeniji i uspješniji. Naprimjer, ako nazoveš smještaj Villa Maria, takvih ima stotine, ništa od toga. Ali ako se stavi neko kreativnije ime koje će već u startu dati naslutiti kakav je smještaj, i taj naziv onda koristiš na svim kanalima na kojima si prisutan, onda se izdvajaš i kada se taj naziv utipka u tražilicu, Google će te vrlo brzo postaviti na prva mjesta. Mi jako puno ulažemo u dobru optimizaciju i zato su nam i rezultati odlični. Naše stranice redovito su na prvim mjestima na tražilici ako korisnici prate naše upute i savjete. Naravno da pomaže i to što se mogu prevesti na zbilja puno jezika jer pored osnovnog paketa koji uključuje i prijevode na talijanski, njemački i engleski, imamo i dodatne pakete koji uključuju stranice i na švedskom, finskom, češkom, francuskom… Zanimljivo je to što smo, iako je tržište tako veliko, zapravo jedini koji imaju ovu ponudu. Naravno, bilo tko može izraditi web stranicu iznajmljivaču, ali mora krenuti od nule i razmišljati kako što posložiti, koji će dizajn biti najviše ­user-friendly, kako će se poslije iznajmljivač u tome snalaziti i ostalo, a kada nešto radiš od starta to i puno više košta od naših standardiziranih stranica“, rekli su i nadodali:

„Osim kroz usmenu komunikaciju u fazama kreiranja stranice, mi zadržavamo komunikaciju s korisnicima stalno. Primjerice, redovito objavljujemo blog postove u kojima pojašnjavamo sve važno što iznajmljivači trebaju znati, s posebnim naglaskom na zakonske izmjene, razne pravilnike i drugo, što se često mijenja i što je teško popratiti. Često smo i na sajmovima, prisutni smo na Promohotelu, a održavamo i edukacije diljem Hrvatske, kao i webinare. Šaljemo i newsletere, a korisnicima dajemo i besplatan e-book sa brojnim savjetima i informacijama. Na neki način smo desna ruka iznajmljivačima.“ – pojašnjavaju.

'Našim se sustavom lako može koristiti i nonica od 80 godina'

"Iako nekima može izgledati da vođenje web stranica ipak zahtjeva veću informatičku pismenost, sustav je zapravo vrlo jednostavan i njime se može koristiti baš svatko. Štoviše, jedna od najuspješnijih korisnica Apartmanice gospođa je u pozamašnim godinama koja je također u početku bila skeptična, a danas uspješno vodi sustav rezervacija, uređuje galeriju fotografija, stavlja razne akcije… Mi uvijek kažemo, ako se znaš služiti Facebookom i Instagramom – ovo je tri puta jednostavije“, pričaju.

Ekipa iz Apartmanice ovih je dana u slavljeničkom raspoloženju jer upravo obilježavaju 5000 dana postojanja, i tom prigodom osmislili su posebnu akciju za sve koji žele postati novi korisnici:

„Od 22. do 29. lipnja nudimo 50 posto popusta na naš standardni paket. Ovo je zbilja najveći popust kojeg smo ikada kroz bilo koje akcije nudili, ali mislimo da tih 5000 dana velikog rada, učenja i angažmana koje smo uložili u Apartmanicu treba pošteno i obilježiti. Iznajmljivači kada nam se jave dobivaju ponudu, a potom jednostavan formular za ispuniti vezano za karakteristike smještaja. Nakon toga posao je na nama, a sve se odradi u vrlo kratkom roku“.

Veliki planovi

„Tu ne mislimo stati. Kroz sve smo ove godine pomno pratili što našim korsnicima treba i upravo razvijamo cjelovit sustav za upravljanje smještajem kojeg ćemo predstaviti i ponuditi iznajmljivačima sljedeće godine. To će onda biti zbilja nešto revolucionirano jer će se putem jednog sustava moći raditi baš sve – od upravljanja cijenama i rezervacijama, do izdavanja računa, potvrda rezervacija i tako dalje. Također, i gosti će imat poseban benefit jer će nakon rezervacije smještaja putem Apartmanica web stranica dobiti priručnik sa svim informacijama o destinaciji koju posjećuju, pa i raznim servisnim informacijama koje im mogu zatrebati. Ono što je posebno zanimljivo je i to što ćemo sustav povezati s eVisitorom pa će i same prijave gostiju biti puno jednostavnije“, ističu.

U najuspješnijoj turističkoj regiji Hrvatske, čini se, razvijaju se i najuspješniji turistički projekti. (I.M., foto: arhiva Apartmanica/I.M.)

Tweet

Posljednje novosti