Prvi sajam tartufa u Buzetu

Tony Cetinski prvi naribao i probao veliki tartuf od 700 grama (video)

0

Tradicionalna turistička manifestacija 'Prvi sajam tartufa” 4. lipnja privukla je ljubitelje tartufa u grad tartufa - Buzet. Domaćin, Tartufo Vero restoran 'Stara Ostarija', je u svojem holu predstavila i pripremila desetak kilograma tartufa, latinskog naziva tuber aestivum poznatijeg imena istarski ljetni tartuf.

Posebnost ovogodišnjeg otvaranja sezone lova na tartufe je bila tema sajma - jagode. Domaće jagode su se izuzetno sljubile u kuharskoj kreaciji cheefa kuhinje Mateja Marušića s kravljim sirom s malo pikantne paprike i afetato naribanim tartufom na podlozi male kriške domaćeg kruha bez kore. Uz kapljicu domaćeg istarskog maslinovog ulja. Jako dobra catering tema. Posjetiteljima se dijelilo besplatno.

 

Promotor manifestacije vlasnik restorana Robert Marušić je podsjetio da crnih tartufa ima i izvan Istre, ali sastav tla ipak odlučuje o okusu ali i izgledu tartufa koji je istog roda ali ipak malo drugačiji.

“Bez čiste bistre vode, tartufa ne bi bilo. Ćićarija, Žbevnica, Slavnik, Učka. Istarska voda nam u dolinu dolazi sa tih mjesta i zato prirodu moramo čuvati”, naglasio je Marušić brojnim novinarskim ekipama koje su se okupile na početku sezone sajmovanja istarskim tartufima.

Na sajmenon štandu su predstavljeni tartufi tri sjevernoistarske lokacije Hum-Buzet, Motovun-Pazin i Gradinje-Livade. Posjetitelji su se najviše fotografirali sa velikim joker tartufom od 700 grama koji je najavio plodnu tartufarsku sezonu ne samo ljetnog već puno skupljeg bijelog istarskog tartufa koji se lovi od jeseni. Ove godine vode ima, micelij putuje.

Poziv na sajam je prihvatio i Tony Cetinski koji se dobro snalazi u tartufarskim krugovima. Opet mu je kao prije dvadeset godina, kada se ribao veliki bijeli od 950 grama, pripala čast da na istom mjestu u Buzetu prvi nariba i proba okus velikog tartufa od 700 grama. Nedavno je proslavio rođendan pa je spojio ugodno s korisnim, počastiti dio obitelji na originalan način - joker tartufom.

Tony je u Buzetu boravio poslovno jer je u obilasku potencijalnih lokacija za svoj glazbeni spot, a njegov izbor i stil stvaraju standard kvalitetne produkcije koja tradicionalno osvaja regionalne nagrade publike i struke. Buzetski kraj ima što pokazati.

Domaćin, Tartufo Vero restaurant 'Stara Ostarija' Buzet će cijeloga tjedna spojeno s blagdanom Tjelovo održavati sajamsku izložbu istarskih tartufa i tako ih približiti turistima i posjetiteljima da ih okusom, opipom i mirisom usvoje i uživaju u “dijamantima istarske kuhinje”. Buzet grad tartufa je krenuo prvi. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa