Dalibor Paus:

'Vladajući mijenjaju izborne jedinice iza zatvorenih vrata'

0
Dalibor Paus
Dalibor Paus

Prijedlog Zakona o Izbornim jedinicama kojeg je Vlada na čelu s premijerom i ministrom Malenicom danas predstavila ne predstavlja nikakav iskorak po pitanju bolje reprezentativnosti građana u predstavničkim tijelima, ali zato način donošenja ovog zakona savršeno opisuje kako naša zemlja zbog vladajuće stranke zaostaje u demokratskim standardima, poručio je 25. svibnja predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

„Izborni zakon je jedan od temeljnih zakona svakog društva jer se odnosi na ključne odrednice političkog i pravnog sustava. Demokratski minimum je da pri svakoj izmjeni izbornog zakonodavstva, sve parlamentarne stranke, bile one dio većine ili opozicije, zajedno sa strukom i zainteresiranom javnošću u otvorenoj raspravi iznađu najbolje, zajedničko rješenje“ – izjavio je Paus.

Vladajući su, međutim, donijeli prijedlog sami, iza zatvorenih vrata. Zaista je poražavajuće, a prije svega zabrinjavajuće da o promjenama Izbornog zakona odlučuje samo jedna stranka. Jako dobro znamo da u Hrvatskoj postoji ozbiljan deficit između predstavničke vlasti i građana, a takvim jednostranim odlukama taj se deficit može samo povećati, kazao je Paus dodajući:

- Kad jedna jedina stranka kroji izborne jedinice to je ozbiljan korak unatrag za našu demokraciju. Tim gore što je vladajuća stranka krojila izborne jedinice kalkulirajući s potencijalnim mandatima, naglasio je predsjednik IDS-a.

 

„Analizirajući izborne jedinice dolazimo do brojnih apsurdnosti. Primjerice, VIII. Izborna jedinica ne obuhvaća više istarski poluotok u cijelosti, već Matulji sad spadaju u VII. Izbornu jedinicu. Zakonodavac očito smatra da građani Matulja imaju različite probleme i prioritete od građana Istarske županije i Grada Rijeke, ali iste s građanima Siska i Gorskog Kotra, s kojim će sad dijeliti izbornu jedinicu. To ne samo da nema smisla, nego nije u skladu s odlukom Ustavnog suda koji kaže da granice trebaju pratiti što više prirodne i administrativne granice Hrvatske“, izjavio je Paus i dodao da veza između građana i njihovih zastupnika mora biti puno jača nego što je sad, a takvim nebuloznim prijedlozima vladajući dodatno 'udaljavaju' zastupnike od birača.

Podsjetimo, IDS je nedavno u Saboru predstavio svoj prijedlog izmjena izbornih jedinica za nadolazeće izbore kojih bi kao i do sada trebalo biti 10, ali bi se granice mijenjale uz poštivanje administrativnih i teritorijalnih granica općina i kvartova. Ovim prijedlogom bi se birao isti broj zastupnika Sabora po izbornoj jedinici u Hrvatskoj – 14, uz ispunjenje svih uvjeta koje je propisao Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci.

- Naš je prijedlog bio zamišljen kao prijelazno rješenje s obzirom da su izbori 'pred vratima', a vladajući nisu omogućili dovoljno vremena za širu raspravu. Zato će IDS tražiti da se odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora osnuje radna skupina za cjelovitu izmjenu izbornog zakonodavstva - Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru,  koja će uključivati predstavnike parlamentarnih stranaka, jer o ovako važnom pitanju je potrebno postići širi konsenzus, a ne samo HDZ-ove radne skupine iz sjene o kojoj čitamo iz medija, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA