Helga Možé nakon incidenta u pulskoj školi

'Nasilje u školama je u porastu, a zdravstvo puca po šavovima'

0
Helga Može
Helga Može

Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé je 23. svibnja reagirala na incident u pulskoj Osnovnoj školi 'Tone Peruško', kojoj je osnivač Grad Pula. Učenik trećeg razreda navodno je ozlijedio učiteljicu i uništio dio školskog inventara, nakon čega je njegov otac, pozvan na razgovor nakon tog incidenta, prijetio učiteljici. Cijeli slučaj je prijavljen policiji, a drugi učenici su u strahu pohađati nastavu sada u krucijalnom razdoblju na kraju školske godine.

„Međuvršnjačko nasilje je u porastu – prijave o ovakvim i sličnim incidentima stižu sve češće iz mnogih škola. Odgovornost je svih razina vlasti – Vlade, Županije i Grada da pravovremenom reakcijom učinimo sve kako bismo našoj djeci omogućili neometan odlazak u školu i sretno djetinjstvo. Djeci je sve teže, ali nasilje nikada nije rješenje“, poručila je Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé.

Možé je ukazala kako kraj godine uvijek stvara dodatnu napetost, no u kontekstu sve lošijeg mentalnog zdravlja djece i porasta nasilja u društvu uslijed pandemije te nedavne tragedije u Beogradu, upozorila je kako svi trebaju reagirati kako bi se nasilje preveniralo.

 

„Stručnjaci upozoravaju kako je posljednjih godina broj uputnica za psihijatra kod djece i mladih povećan više od 280 posto, a na pregled kod psihijatra u javnom zdravstvu čeka se do tri mjeseca. Javni sustav 'puca po šavovima', stručnjaka nedostaje a mladi hitno trebaju pomoć“, upozorava Možé.

„Vlada i nadležna ministarstva trebaju uložiti u senzibilizaciju učenika, ali i roditelja. Roditelji su uzor djeci i od njih djeca uče što je prihvatljivo a što neprihvatljivo ponašanje, zbog čega je rad s roditeljima dio rješenja. Mladi su budućnost Istre i cijele Hrvatske, zbog čega je ulaganje u njihovo psihološko zdravlje apsolutno neophodno. To će svakako biti jedna od okosnica IDS-ovih politika usmjerenih na mlade, koje ćemo razvijati zajedno sa strukom“, zaključila je predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa