Alekseju Orelu javio se direktor Pragrandea

'Na koji način, kojim riječima i tonom, ostat će zapamćeno'

0
Aleksej Orel (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Aleksej Orel (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

U nastavku objavljujemo otvoreno pismo Inicijative ZA Lungomare koje potpisuje Aleksej Orel, a upućeno je općinama Puljštine i Gradu Puli.

"Temeljem jučerašnjeg telefonskog razgovora s direktorom trgovačkog društva Pragrande g. Benčićem želimo vas ovim putem obavijestiti o sljedećim činjenicama.

1)  Vlasništvo nad zemljištem gradskog pročistača K.Č. 5186/35 na pulskom Lungomaru je u privatnom vlasništvu tvrtke Hotel Valkane d.o.o., pravnim sljednikom tvrtke Istra cement d.o.o.
2) Gore navedeno zemljište je opterećeno ugovorom između tvrtke Istra cement d.o.o. i Pula Herculanea d.o.o. sa rokom prava građenja od deset godina uz mogućnost produženja na još 10 godina. Istek ugovora nadolazi 08. lipnja 2025. g. Članak 12. spomenutog ugovora glasi: 'U slučaju prestanka prava građenja na nekretnini IC-a , Herculanea je dužna o svom trošku demontirati i ukloniti Objekt s nekretnina IC-a i dovesti nekretninu IC-a u prvobitno stanje.'

Problematičan ugovor zbog kojeg postoji opravdana sumnja građana da tvrtka Pragrande d.o.o. može izgubiti pročistač od iznimne važnosti za cijelo područje Puljštine.
3) Društvo Pragrande d.o.o. je nastalo podjelom društva Pula Herculanea d.o.o. Sadašnji vlasnici su u sljedećim udjelima: Grad Pula 78%, Grad Vodnjan 8,1%, Općina Medulin 8,0%, Općina Marčana 2,0%, Općina Barban 1,0%, Općina Ližnjan 1,0%, Općina Svetvinčenat 1,0% te Općina Fažana 0,9%.

Nakon javne tribine održane prije dva mjeseca, na kojoj su predstavnici Grada Pule obećali suradnju, Inicijativa ZA Lungomare je zbog rješavanja ovoga problema stupila u kontakt s većinskim vlasnikom društva Pragrande d.o.o. Gradom Pula te nam je rečeno da nećemo imati nikakvih zapreka u pribavljanju dokumentacije za rješavanje gore spomenutih problema.

S Gradom ostajemo u kontaktu, a proučavajući tematiku i oslanjajući se na do tad prikupljenu dokumentaciju, izražavamo potrebu za pristupom informacijama i dokumentaciji koje su u posjedu gradske tvrtke Pragrande d.o.o.

Stoga je Inicijativa i dana 7. svibnja 2023. g. putem dogovorene kontakt osobe u Gradu Puli, pravnika Igora Jovina, putem maila zatražila pristup informacijama i dokumentaciji pretvorbe društvene radne organizacije KRO Put čijom pretvorbom nastaje društvo Pula Herculanea d.o.o. te raspodjelom Pragrande d.o.o. Isto smo zamolili kako bi nam uskratili putni trošak i još jednu gnjavažu cjelodnevne vožnje za Zagreb gdje tražena informacija također postoji.

Kako je s predstavnicima Grada Pule i dogovoreno, nismo slali službeni zahtjev za pristupom informacijama jer nam je suradnja obećana bez odlaganja. I odjednom nastaje tajac. Nazivali smo nekoliko puta, ostavljali poruke, ali nismo mogli dobiti povratnu informaciju niti odgovornu osobu. Stoga smo se ponovno obratili Gradu za pomoć pri posredovanju.

 

Grad Pula obavještava direktora o komplikaciji koja nam se stvara. I gospodin direktor se napokon javlja. Na koji način, kojim riječima i tonom, ostat će zapamćeno među nama. Ali upravo je taj razgovor razlog ovog otvorenog pisma.

Stoga želimo javno reći da nakon tog razgovora ozbiljno razmišljamo ima li možda direktor društva Pragrande d.o.o. važnijeg i prečeg posla od brige za imovinu društva kojim upravlja. Naša je pretpostavka da su mu dnevnice za službena putovanja i putni trošak zasigurno uredno plaćeni, za razliku od nas. Građanima koji troše svoje osobno vrijeme nitko ne plaća nikakve putne troškove, a kamoli dnevnice, nego sve financiramo vlastitim sredstvima. Nažalost, zbog ovakvih „funkcionera“ mi smo primorani informacije tražiti u Zagrebu služeći se Zakonom o pravu na pristup informacijama jer sve što smo radili da bi ostvarili suradnju s Gradom padne u vodu kad se pojavi 'ovakav' direktor.

U ovom trenutku imamo visoku razinu razumijevanja problematike i samouvjerenost potkrijepljenu zakonima da će se sporno zemljište vratiti stvarnim vlasnicima, ali nam je ova dokumentacija nužna. Zbog ovakvog pristupa ostaje zabrinutost da zbog nezainteresiranosti direktora spor neće niti biti pokrenut, a kamoli da ćemo do 2025. dočekati i sudsku presudu.

Suvišno je govoriti koliko je važno da zemljište na kojem je sadašnji pročistač i koji predstavlja javnu infrastrukturu ponovno postane javno vlasništvo.

Za kraj ćemo samo reći da nas žalosti da gradovi, općine i njihova trgovačka društva na ovakav način tretiraju građane koji žele riješiti probleme koje svi dionici, direktori i suvlasnici već imaju, a u budućnosti mogu drastično eskalirati.

Dragi naši, mi ovo radimo za boljitak društva i vas jer zemljište sigurno neće pripasti nama već upravo vama. Potrošili ste nam dragocjeno vrijeme, ugovor ističe, problemi se množe, a direktori putuju i dalje o našem trošku, stoga vam jedno veliko hvala.", piše u otvorenom pismu Inicijative ZA Lungomare koje potpisuje Aleksej Orel.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa