U nedjelju u Gračišću jubilarni susret svirača ‘Zasopimo na organić’

0
Zasopimo na organić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Zasopimo na organić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Svirači usne harmonike, okupit će se 21.svibnja, na drevnom gračaškom Placu, na 25. jubilarnom susretu svirača “Zasopimo na organić”.

Prvi susret organiziran je 1996. godine, a osmislio ga je pokojni etnomuzikolog Renato Pernić s ciljem očuvanja od zaborava ovog malog instrumenta koji je na području Istre bio vrlo popularan.

Nakon Renatove smrti njegovim je stopama krenuo sin Daniele, koji danas nastavlja njegovo započeto djelo i prisjetio se skromnih početaka susreta u konobi “Marino” na kojem je nastupilo svega 20-ak izvođača.

Koliko je susret svirača na usnim harmonikama pobudio interes kroz sve ove godine i nadrastao Gračišće govori podatak da je sve do danas nastupilo preko 150 izvođača u najvećem broju iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, a na njemu su nastupili i poznati estradni umjetnici i poznate ličnosti poput Ivice Percla sa svojim legendarnim Starim Pjerom, Branko Kralj, Drago Mlinarec, Tomislav Goluban, Neven Mijač, Željko Krušlin – Kruška, Jerry Ricks, glazbeni sastavi Mundharmonika Quartett Austria, Mundharmonicakwartet Fata Morgana iz Nizozemske i mnogi drugi.

Od 2005. godine organizirana je i ljetna škola usne harmonike koju je vodio već spomenuti poznati svirač Neven Mijač koji je mlade učenike učio tehnici sviranja usne harmonike, a iz nje su iznjedrili mladi novi svirači od kojih neki i dan danas nastupaju na susretu.

 

Predstavljeni repertoar biti će vrlo šarolik. Gotovo da nema glazbenog izričaja i stila koji neće naći mjesto na pozornici. Moći će se čuti pučke pjesme i plesovi iz raznih krajeva, polke, valceri, mazurke, baluni, starogradske i zabavne melodije, blues, rock, filmska, pa čak i klasična glazba, neki od izvođača nastupit će i vlastitim autorskim skladbama, a neki od njih i u pratnji drugih instrumenata.

Laureati susreta “Zasopimo na organić” biti će kao i uvijek nagrađeni prigodnim poklonom organizatora. Među njima se ove godine ističe Klaudio Gržetić iz Pazina koji od početka nije propustio nijedan susret. Uz diplomu za 25-godišnju vjernost dobit će od načelnika Ivana Jeromele na dar usnu harmoniku.

Nagrade za svoj 15. nastup dobit će i Mario Kontošić iz Orihi, a za 10.  nastup Franjo Marijančević iz Rijeke.

Gračišće je kroz 25 godina susreta prigrlilo ovaj mali instrument karakterističnog zvuka i pružio topli dom svim njegovim izvođačima i posjetiteljima koji iz godine u godinu pohode ovaj susret i provedu jedno ugodno poslijepodne.

Susret će se održati u nedjelju 21. svibnja s početkom u 16 sati koncertom sudionika a u 18 sati slijedi koncert Mundharmonika quartett Austria koji će svojim nastupom uveličati ovaj mali, ali veliki jubilej.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa