Konoba Malo Selo pored Buja simpatičan je lokal, a pašte su izvrsne
Konoba Malo Selo svakako spada u bolji rang istarskih konoba, ako pričamo samo o hrani i kuhanju. Uzmimo za primjer predjela. Domaći pršut, za koji nam govore da ga nabavljaju od pouzdanog lokalnog dobavljača, zaista je izvrstan, neočekivano bolji nego u većini istarskih restorana i hotela. Salama od boškarina je također prilično dobra, piše Plava kamenica s koje prenosimo dio članka u nastavku.
Problem je jedino u siru. Jedini sir u ponudi je paški sir, što je naravno daleko od problema, dapače volimo paške sireve, ali Istra je dom nekih od najcjenjenijih i najboljih sireva u Hrvatskoj, pa je neobično jesti paški sir u maloj istarskoj konobi.
Malo Selo je i uzorna konoba. Obje njihove pašte koje smo probali su nekoliko puta bolje od onih u većini konoba koje smo posjetili u zadnje vrijeme bili. Prva, ravioli s crnim tartufima, dolaze u povećoj porciji dovoljnoj za dvije osobe, bez vrhnja ni tartufate. Malo Selo ne vara svoje goste, a ima ih mnogo. Druga pašta, fuži s boškarinom, esencija su istarske tradicionalne kuhinje. Meso boškarina može se rezati vilicom koliko je meko, bogatog je i moćnog okusa, šug izrazito rustikalan, ali veoma ukusan. Obje pašte odlično su pripremljene i kuhane točno al dente. Prezentacijski bi bilo idealno kad bi restoran svoje tartufe ribao pred gostima, ali ni ovako nije problem.
Malo Selo nije ni skup restoran. Primjerice, jedno od najboljih jela, fuži s boškarinom, stoje malo manje od 12 eura, ravioli s crnim tartufima su 21 euro, dok je biftek nešto poskupio pa sad stoji 32 eura. Šarmantno uređenje Malog Sela ipak smo htjeli zamijeniti njihovom terasom, ali ona još nije u pogonu, što s obzirom na jako lijepo vrijeme i više temperature nema puno smisla, piše Plava kamenica.