Fažana kroz povijest oduševila turiste

03.06.2013 - 12:10
Prikazane su poznate žene koje su posjetile Fažanu
Prikazane su poznate žene koje su posjetile Fažanu

Turistička zajednica Fažane na čelu s Melitom Peroković odlučila je ove godine pokrenuti novi projekt Priče s fažanske strane. Cilj projekta bio je objediniti kulturno-turističku ponudu kroz cijelu godinu te tako u trodnevnoj manifestaciji prikazati život Fažane od antike do danas.

Priče s fažanske rive objedinjuju važna razdoblja fažanske povijesti, doba Rima i Serenissime te Austro-Ugarske i Drugog svjetskog rata, kao i manifestacije koje je dosad organizirao fažanski TZ. Time se željelo pružiti dodatne sadržaje posjetiteljima koji dolaze u predsezoni i posezoni.

Održane su radionice izrade venecijanskih maski te izrade lovorovih vijenaca, keramike i rimskih mozaika. Ugostitelji su pak u svojim objektima nudili prigodna jela vezana uz povijesna razdoblja koja su prikazana na manifestaciji.

Tokom trodnevne manifestacije Istarska scena mladih  pod Vodstvom Vesne Ivanović Ocvirk u crkvi je održala koncert sa Sofijom Cingulom i Ronaldom Brausom. KUD Ulika predstavio je plesove i tradiciju toga kraja.

Stari su ribari prezentirali gostima "sve ča znaju", pruživši tako mnogima predivnu sliku pletenja ribarske mreže za uspomenu.  Bile su predstavljene scene iz Fešte od kužine, točnije starinski način pranja rublja, kuhanje maneštre i pletenje čarapa i šalova.

U manifestaciju Priče s fažanske rive, uključili su se studenti Fakulteta ekonomije i turizma  Dr. Mijo Mirković odnosno Interdisciplinarnog dipl. Studija kulture i turizma predvođeni Paolom Batelom i Tatjanom Bulešić.

Prvu večer manifestacije organizirali su antički defile nazvan Božice gdje su na veoma slikovit i gotovo glumački savršeno izveli defile antičkih božica. Voditelj je bio mladi magistar glume Franjo Tončinić.  Brojni turisti bili su oduševljeni  božicama poput Afrodite, Dijane ili Discordije te će im sigurno večer ostati u lijepom sjećanju  kako su nam rekli, biti dodatni motiv za povratak u Fažanu.

Drugu večer studenti su na oduševljenje gostiju priredili  priredbu  Plesnim ritmovima 20.stoljeća gdje su kroz plesne ritmove ( valcer, charlston. Rock'n'roll ) na slikoviti način predstavili neke od najpoznatijih osoba koje su kroz povijest posjetile Fažanu, poput Sophie Loren, Elizabeth Taylor i Angeline Jolie. Programi su vođeni na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditelj druge večeri bio je Davor Garić iz Rijeke dok je kostime za sve večeri izradio pulski umjetnik Uroš Raguž. Za frizure je bio zadužen frizerski studio Santara iz Pule, make up Uroš Raguž, nakit Manzin, a glazbu Dj Kedžo.

Ova je manifestacija studentima kulture i turizma bila dobar temelj da prikažu znanja stečena tijekom studija posebice iz kolegija Kulturne industrije, Destinacijski managmant i Zavičajna i regionalna kulturna povijest.

Sophia Loren
Sophia Loren

Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor

Artemida
Artemida

Discordia
Discordia

Tweet

Posljednje novosti