Pazin

Radnici vrtića dobili i treće povećanje plaća u zadnjih sedam mjeseci

0
Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora
Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora

Grad Pazin i općine Pazinštine; Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan, potpisali su 25. travnja s Dječjim vrtićem „Olga Ban“ Pazin novi Kolektivni ugovor kojim je podržan prijedlog o povećanju plaća radi izjednačavanja plaća u vrtićima i osnovnim školama.

Novi Kolektivni ugovor za cilj ima povećati i konkurentnost plaća u javnom sektoru radi ulaska novih radnika i radnica u sustav te je naglašeno kako su u prosjeku plaće svim radnicima i radnicama vrtića kroz posljednjih sedam mjeseci povećane za oko 13 posto, dok će za mlađe radnike i radnice to povećanje plaće u konačnici biti i za više od 20 posto.

„Ovo je, dakle, treće povećanje plaća u predškolskom odgoju unatrag sedam mjeseci. Najprije su za 5 posto povećane sporazumom od 1. rujna prošle godine te za još 5 posto od 1. siječnja ove godine. U tu će se svrhu ove godine izdvojiti dodatnih 109.000 eura (oko 820.000 kuna), a s obzirom na veliki broj radnika i radnica putnika značajna se sredstva izdvajaju i za putne troškove. Sve ovo ne bi bilo moguće da nismo uspjeli dobiti sredstva putem funkcionalnog spajanja i od Središnjeg ureda za demografiju i mlade, a koja radom i zalaganjem transferiramo natrag u sustav“, istaknula je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

 

Kako je rečeno, dio sredstava za povećanje plaća, Grad Pazin i susjedne općine izdvojit će iz svojih proračuna, a dio će pokriti iz sredstava koje su dobili iz državnog proračuna putem funkcionalnog povezivanja jedinica lokalne samouprave u projektu „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ gdje je za Grad Pazin i općine Pazinštine dobiveno, odnosno odobreno 248.243,81 eura (1.870.393 kuna) svake godine na rok od pet godina.

Drugi izvor sredstava je Središnji državni ured za demografiju i mlade na čije se natječaje intenzivno aplicira pa je, primjerice, financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini Grad Pazin dobio 412.500 kuna (54.748,16 eura), a istu su potporu ove godine ostvarile i tri općine – Gračišće, Karojba i Sveti Petar u Šumi, kojima je ukupno odobreno 79.595 eura (cca 600.000 kn).

“Zadovoljstvo nam je što smo ovim Kolektivnim ugovorom postigli dvije svari. Prva je da su se plaće djelatnika u predškolskom odgoju izjednačile s primanjima u osnovnom školstvu. Druga, ne manje važna stvar, je da sada spremačice i pomoćno osoblje imaju zagarantiranu najnižu plaću, što ranije nisu imali”, naglasio je voditelj pazinskog Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar.

Naglašeno je i kako je ovo godina značajnih ulaganja u sustav predškolskog odgoja kroz gradnju novog vrtića u Pazinu, koja će započeti početkom druge polovice godine, a ide se i u razdvajanje ustanove na dvije kako bi obje ustanove mogle nastaviti rasti, kao i kroz ulaganje u povećanje plaća i standarda radnica i radnika u predškolskom odgoju.

„Zadovoljstvo nam je što se ovaj sporazum potpisuje uoči Prvog svibnja, Praznika rada, pa je on ujedno i vrlo konkretna poruka i čestitka svim našim vrijednim članovima i članicama radnog kolektiva Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin“, poručila je na kraju gradonačelnica Suzana Jašić, iskoristivši ujedno priliku da pozove roditelje na upis djece u vrtić, koji će se odvijati od 3. do 10. svibnja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa