'RIBA S NOVIGRADSKOG AKVATORIJA'

Pjesnikinja Gracijela Putina u Novigradu snimala dokumentarni film

0
Gracijela Putina, Josip Pino Ružić i Manuel Jurišević
Gracijela Putina, Josip Pino Ružić i Manuel Jurišević

Gracijela Putina, pjesnikinja iz Brajkovići 17. ožujka je u Novigradu snimala dokumentarni film 'Riba s novigradskog akvatorija'. Radnja se odvija u centru grada, u ribarnici 'Mia', gdje na istromletačkom govoru razgovara s vlasnikom Manuelom Juriševićem i njegovim bratom Tomijem.

S obzirom na nepovoljno vrijeme i lunu prethodnih dana, Manuel joj je predstavio svu ribu iz ulova od prethodne noći, naravno svježu kao i uvijek. Naglasak je bio na listovima i sipama koje mu stižu iz Novigradskog akvatorija. Pojasnio je i razliku sardona (inčuni) i papalina koje se prodaju zajedno sa sardelama, ali kad ih ima više, ribari ih odvoje i prodaju se odvojeno, a sardoni su tad nešto skuplje. Sve te vrste, kao i šuri, škombri (skuše) i lancarde spadaju u plavu ribu, ali ih toga dana nije imao u prodaji.

 

Kao glazbenu podlogu za ovaj kratki film Putina je izabrala starogradsku pjesmu ''Bella Istriana mia'' u interpretaciji Lidije Percan (koja je dan prije, 16. ožujka proslavila svoj rođendan)

'Cilj mi je ljude po svijetu na tren vratiti doma'

Gracijelini dosadašnji dokumentarci su obišli svijet, a neki su i nagrađivani. Ona je dijalektalna pjesnikinja koja svoju strast prema jeziku, odnosno kulturi proširuje i prenosi i kroz filmove.

''Istra je lijepa svakom čovjeku koji ju je i samo jednom vidio, a meni je najljepša na svijetu. Imala sam sreće što sam se rodila u špici turističke sezone i odgojena sam među turistima. jer je moja majka imala gostionicu, pa sam tako kroz igru s djecom koja su ljetovala kod nas, naučila više jezika i dijalekata. Ne postoji ljepši, niti najljepši jezik, ali postoji jedan i pol jezik na kojem razmišljam i pretežno govorim, a to je čakavica i istromletački koji su zaštićeni i koji su priznati kao jezik. Njih sam u svojim stihovima i prozi obradila u raznim formama i u mnogim temama, te su obišli svijet. Vidim da se i moj video rad priznaje, pa se par puta na godinu pozabavim i filmom, a u tome me prati snimatelj Josip Pino Ružić iz Kaštelira. Po cijelom su svijetu ljudi iz naše mile Istre koji još uvijek govore svoj materinski jezik i kroz svoj rad ja ih svojim radovima na tren vratim doma“, rekla nam je Gracijela Putina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa