U nedjelju svi na Lim

Dođite na prvo izdanje gastro manifestacije 'Dan limskih oštriga'

0
Sandro Jurman, Ivana Maružin, Karmen Matošević i Emil Sošić na konferenciji za novinare
Sandro Jurman, Ivana Maružin, Karmen Matošević i Emil Sošić na konferenciji za novinare

S ciljem dodatne valorizacije i promocije kamenica (oštriga) iz Limskoga zaljeva, u suradnji Općine Kanfanar i turističe zajednice te uzgajališta školjki Istrida i restorana Viking, u nedjelju 19. ožujka održat će se prvo izdanje nove gastronomske manifestacije – Dan limskih oštriga, čiji je program 14. ožujka predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Limskom zaljevu.

Vjeruje se da su oštrige najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, a upravo u tom terminu održat će se ova nova manifestacija, i to na izvornoj lokaciji, odnosno rivi Limskoga zaljeva.

O motivu pokretanja nove manifestacije, općinski načelnik Sandro Jurman izjavio je kako su kamenice iz Limskoga zaljeva nadaleko poznata delicija i da je želja ove manifestacije ponuditi ih gostima u vrijeme kada su one najbolje za kušanje. Istaknuo je, također, da je ovo prvi korak prema jačoj promociji limskih oštriga koje bi u budućnosti mogle biti i zaštićene, kao što je to slučaj s malostonskim kamenicama.

Program nedjeljnog događaja potom je predstavila direktorica kanfanarske turističke zajednice Ivana Maružin, koja je rekla kako će manifestacija početi u 12 sati, a gostima će se nuditi svježe oštrige, lokalna ekološka vina i istarske slastice.

 

Uz gastronomsku ponudu, nedjeljno popodne na Limu moći će se upotpuniti i vožnjama brodom Limskim zaljevom u trajanju od 45 minuta. Polasci broda bit će u 13, 14:30 i 16 sati, po promotivnim cijenama od 5 eura za odrasle i 3 eura za djecu do 12 godina. 

Ispred restorana Viking, Karmen Matošević je predstavila različita jela spravljena na bazi kamenica koja će se posebno ovoga dana nuditi u Vikingu, a zbog kompleksnosti pripreme nisu uobičajena u restoranima. Različite vrste rižota i tjestenine s kamenicama koje će se pripremati u restoranu zadovoljit će svačije ukuse, dok će gostima koji kamenice budu htjeli kušati onakve kakve dolaze direktno iz mora to omogućiti školjkarstvo Istrida d.o.o. koje djeluje na području Limskoga zaljeva, o čemu je govorio vlasnik Emil Sošić.

Kao jedini uzgajivač školjaka u Limskom zaljevu, naglasio je kako su ove kamenice u odnosu na druge bitno drugačije, upravo zbog specifičnih svojstava Limskoga zaljeva. Brojni podmorski izvori – vrulje, uzrokuju more smanjenog saliniteta, a izražena temperaturna kolebanja, visoka koncentracija kisika i manja prozirnost nego na otvorenom moru utječu na bogastvo planktona, a time i razvoj raznolike flore i faune. Zbog svega je toga ovo područje povoljno za školjkarstvo, koje na Limu ima višestoljetnu tradiciju.

Oštrige su najsočnije zimi i u kasno proljeće, u što će se posjetitelji Dana limskih oštriga moći uvjeriti već ove nedjelje u Limskom zaljevu. Više informacija o programu manifestacije može se pronaći na stranicama www.visitkanfanar.hr te na društvenim mrežama Visit Kanfanar.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA