Počeci su uvijek najteži:

Samo je Červar uspješno startao na klupi ‘Kauboja’ u 21. stoljeću

0
Lino Červar (foto: Slavko Midzor/PIXSELL)
Lino Červar (foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Hrvatska muška rukometna reprezentacija nije najbolje nastavila kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine pod novim izbornikom, kapetanom zlatne generacije iz Atlante, Goranom Perkovcem. Na iznenađenje sportskih kladionica, u Eindhovenu je Nizozemska slavila rezultatom 32:27. Istina, Nizozemci su se posljednjih godina prometnuli u vrlo ozbiljnu mušku reprezentaciju, uz to što su rukometašice bile svjetske prvakinje 2019. godine. Međutim, poraz od pet pogodaka razlike protiv Nizozemske ne bi se smio dogoditi, pa čak niti izborniku koji se tek uhodava.

Malo smo istražili povijest naših “Kauboja” unatrag 20-ak godina i došli do zanimljivog podatka koji Perkovcu može poslužiti kao alibi. Naime, od svih izbornika hrvatske muške rukometne reprezentacije u 21. stoljeću, samo je Lino Červar upisao pobjedu u svom izborničkom debiju. Bilo je to na samom početku onog prvog mandata, 2002., kada je u Zagrebu pala Češka u doigravanju za, kasnije će se pokazati, zlatno Svjetsko prvenstvo u Portugalu.

U nastavku donosimo sve debije izbornika “Kauboja” u 21. stoljeću, uz napomenu kako nismo naveli Josipa Milkovića koji je vodio Hrvatsku u ovom stoljeću, no svoj debi u tom mandatu upisao je 2000. godine...

Lino Červar - Češka 35:24 (doigravanje za SP, 2002.)

Narušena atmosfera, nekoliko klanova, a sve zbog velikog neuspjeha na Europskom prvenstvu 2002. godine kada je Hrvatska dotaknula dno zauzimanjem posljednjeg, 16. mjesta. Milkovića je naslijedio Lino Červar. “Mago di Umago” od samih početaka 90-ih bio je dio ili blizu naše reprezentacije, no tek je tada došao u priliku zasjesti u izborničku fotelju. Uspio je, kako bi pokojni “Ćiro” rekao, “galvanizirati” podijeljenu ekipu i odnijeti uvjerljivu pobjedu protiv Češke u zagrebačkom Domu sportova u prvoj utakmici doigravanja za SP. U uzvratu je bilo +6 za siguran prolazak na nezaboravnu svjetsku smotru gdje će si Balić & Co. s pravom dodijeliti nadimak - “Kauboji”.

Slavko Goluža - Poljska 24:25 (prijateljska utakmica, 2010.)

Červar je na klupu stigao u trenutku kada je Hrvatska bila 16. u Europi, a otišao onda kada smo bili aktualni svjetski i europski doprvaci. No, razmažena javnost nestrpljivo je čekala na zlato koje i dan-danas čekamo. Since 2004. Linu je naslijedio njegov pomoćnik, Slavko Goluža, i na startu doživio tijesan poraz od Poljaka. Tih godina Poljska je bila moćna u rukometu, a i bila je riječ o prijateljskoj utakmici, u Kielceu.

Željko Babić - Norveška 26:27 (kvalifikacije za EP, 2015.)

U Golužinom stilu, i Željko Babić je u izbornički mandat krenuo s minimalnim porazom. Međutim, ovog puta radilo se o natjecateljskoj utakmici većega značaja. U Stavangeru je Norveška odnijela pobjedu rezultatom 27:26, ali kvalifikacijski ciklus okončan je sretno s Hrvatskom na prvome mjestu.

Lino Červar - Slovenija 26:26 (prijateljska utakmica, 2017.)

Kad je Lino posrijedi, nema poraza na početku. Povratak Červara dogodio se nakon kolapsa “Kauboja” u završnici Svjetskog prvenstva 2017. godine. Promašen sedmerac Zlatka Horvata s istekom vremena za finale i ispuštanje velikih +8 u posljednjih 20 minuta susreta za broncu protiv Slovenije donijeli su “otpusno pismo” Željku Babiću. Kad zapne, zovite Červara. Lino je u novom debiju za protivnike imao Slovence u Ljubljani. Nakon što se malo prilagodio na novu momčad, “Mago di Umago” uzeo je mediteransko zlato 2018. i stigao do europskog finala dvije godine kasnije.

Hrvoje Horvat – Francuska 26:30 (kvalifikacije za OI, 2021.)

Najteži dolazak na klupu “Kauboja” imao je Hrvoje Horvat. Mlađi “Cveba” “bačen je u vatru” u zahtjevnim kvalifikacijama za Olimpijske igre koje su nam izmaknule iz ruku, prvi put nakon Sydneyja 2000. Unatoč pobjedama nad Tunisom i Portugalom, u Tokio nismo išli, i to zbog dogovora između Portugalaca i Francuze i dirigirane predstave, a ne zbog početnog poraza od Francuske.

Goran Perkovac – Nizozemska 27:32 (kvalifikacije za EP, 2023.)

Želio je izborničku funkciju, dobio ju je. Vjerojatno nije predvidio ovakav početak. Goran Perkovac doživio je mali fijasko u Eindhovenu gdje je domaća Nizozemska, niti približno bogate rukometne povijesti kao Hrvatska, svladala našu reprezentaciju s +5, što nisu predvidjele čak niti najbolje online kladionice. Moglo je biti puno gore da se Dominik Kuzmanović nije razbranio u drugom poluvremenu. Vjerojatno je još tijekom ovog susreta Perkovcu malo splasnuo entuzijazam za vođenjem “Kauboja”...

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa