Pula: U lipnju prvi Bloomsday posvećen Jamesu Joyceu

22.05.2013 - 10:17
Bogat program u spomen na Joycea
Bogat program u spomen na Joycea

­1904. dogodilo se koješta u svijetu: Britanci su posjetili Dalaj-lamu na Tibetu, Rusi i Japanci su zaratili, a i James je Joyce pobjegao iz Irske ruku pod ruku s voljenom Norom, pobjegao i stigao u burovitu zimsku Pulu kao budući učitelj engleskoga Austro-ugarskim časnicima u Berlitzu.

Iz Pule, prvoga grada u koji je par stigao i ostao šest mjeseci, kao i iz svih ostalih gradova, Joyce je neprestano upirao pogled u Dublin, koji se u njegovim tekstovima razrastao u grad-junak.

Treći put zaredom, Hrvatska se pridružuje prisjećanju na jedan običan dan u običnom životu običnog Leopolda Blooma jer Uliks je neobičan roman koji daje svježi pogled na život i svakodnevicu, a pravim poretkom rijeci u rečenici otkriva ono ljudsko.

“Nemam ja vremena za knjigu od ‑stranica!” Nema veze, ne treba vam još. Mi smo tu da vam na trenutak vratimo Joycea  čitanjem ulomaka na nekoliko jezika, ove godine i na turskome, u Puli od ­15. do ­17. lipnja, uz prijenos uživo na YouTubeu, radionicu i nastup plesne skupine Irish Maiden, tri izložbe i kavu sa samim Joyceom, turističku šetnju Pulom Joyceovim stopama, i koncertnim nastupom rock-kantautora Luke Belanija.

“Mrzim ovu katoličku zemlju od stotinu rasa i tisuču jezika... Pula je mjesto gdje je i Bog rekao laku noć – pomorski Sibir. Istra je nevjerojatno dosadan klin na Jadranu napučen neukim Slavenima što nose crvene kapice i gigantske pumperice", napisao je Joyce za boravka u Puli.

 

Tweet

Posljednje novosti