Pazinjani organizirali online peticiju za Hitnu medicinsku pomoć

0

Od 21. studenog u podne do 23. studenog u 14 sati online peticiju za Hitnu medicinsku pomoć Pazin potpisalo je 2280 osoba. Tijekom prvog dana osobnog potpisivanja prikupljeno je još oko 400 potpisa. Peticiju je organizirala grupa građana, koja je uvidjela da se nešto mora poduzeti. „Nemamo veze ni s jednom strankom, a ni izborima i molimo ih da ovo ne zloupotrebljavaju. Ne skrivamo se, ali imena su nebitna, bitna je svrha ("Das ist Valter!")“, kažu organizatori na njihovoj stranici http://peticija.hitna-pazin.org/.

Potpisivanjem peticije građani traže:

1. Hitno uspostavljanje dodatnog medicinskog tima na HMP Pazin. Dodatni medicinski tim (Tim II) dežuran kroz 24 sata koji čine medicinska sestra/tehničar i vozač. Ukupno se radi o zapošljavanju 5 medicinskih sestara/tehničara i 5 vozača.

2. Hitnu reviziju plana rasporeda izvanbolničkih hitnih prijema u Hrvatskoj na temelju stručnih kriterija te uspostavu takvog prijema u Pazinu kako je prvobitno predloženo.

Organizatori podsjećaju da Hitna medicinska pomoć Pazin, pruža pomoć tijekom 24 sata, kroz cijelu godinu i to na području Grada Pazina te Općine Lupoglav, Motovun, Karojba, Sveti Petar u Šumi, Gračišće, Tinjan i Cerovlje. Ovaj izrazito nepristupačan teren najveći je u Istri, nakon onoga pod nadzorom HMP Pula, te iznosi 532 četvorna kilometra. HMP Pazin također skrbi za unesrećene osobe na velikom i najopasnijem dijelu Istarskog ipsilona (od tunela Učka do čvora Žminj) na kojem se promet još uvijek odvija u jednoj prometnoj traci.

Do 1. studenog Hitna medicinska pomoć Pazin je djelovala u sklopu Doma zdravlja Pazin, a uslijed reorganizacije hitne medicine u Hrvatskoj, postala je dio Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Tijekom pripreme za reorganizaciju, Hrvatski je zavod za hitnu medicinu temeljem stručne analize u 2009. godini preporučio da se na HMP Pazin ustroje dva medicinska tima kroz 24 sata i izvanbolnički hitni prijem. Jedan medicinski tim (Tim 1) trebao je biti sastavljen od liječnika, medicinske sestre/tehničara i vozača te jedan dodatni medicinski tim (Tim 2) s medicinskom sestrom/tehničarem i vozačem. Na žalost, u reorganizaciji se nisu poštivali stručni kriteriji niti mišljenja djelatnika hitne te je HMP Pazin dobila samo jedan medicinski tim i izgubila izvanbolnički hitni prijem. (D.K.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA