Mališani pulskog vrtića Rin Tin Tin na temu Picassa izlažu u Klovićevim dvorima

22.05.2013 - 07:10
Martina Vojnić, Erik Lukšić, Tamara Brussich i Sara Pancun
Martina Vojnić, Erik Lukšić, Tamara Brussich i Sara Pancun

Zagrebački Klovićevi dvori su povodom Dana muzeja, 18. svibnja ugostili jedinstvenu izložbu radova djece Dječjeg vrtića „Rin Tin Tin“ iz Pule koji su se idealno poklopili s temom, Picasso.

Ravnateljica vrtića Tamara Brussich rekla nam je kako gostovanje u Klovićevim dvorima za vrtić predstavlja veliku čast i zadovoljstvo, kao i potvrdu dobrog upravljanja vrtićkim programom. „Velika nam je čast izložiti radove djece predškolske dobi u ustanovi poput Klovićevih Dvora, jer biti uz bok originalima Pabla Picassa jedinstvena je i neponovljiva prilika, zbog čega je naš vrtić još ponosniji”, rekla je Brussich ne skrivajući oduševljenje.

I to ne bez razloga. Naime, radovi su nastali tijekom aktivnosti u ateljeu vrtića pod vodstvom odgojiteljice Sare Pancun koja svoju ljubav prema umjetnosti nesebično dijeli s djecom. „Metodički pristup, istraživanje i prilagođavanje djetetu je svojstven i jedinstven, kao što su i radovi koji odišu slobodom izražavanja. Svaki rad posebno je i originalno umjetničko djelo koje je svako dijete izrazilo kroz doživljaj pomno odabranih i predloženih Picassovih remek-djela“, pojasnila je Brussich.

Radovi su nastali u radionici Sare Pancun
Radovi su nastali u radionici Sare Pancun

„Sara je kod nas stigla kao mlada odgajateljica koja voli djecu, ali i umjetnost prema kojoj gaji posebnu sklonost, a kojom je postepeno zarazila i mališane našeg vrtića. Oni su se tako kroz priču, knjige i igru, upoznali s mnogim velikanima, pa tako i Picassom za kojeg je Sara kazala da su ga odmah razumjeli“, ispričala nam je Brussich. A zanimljivo je da je na ideju za temu o tom velikom slikaru svjetskoga glasa, Sara Pancun došla i prije gostovanja njegove izložbe u Zagrebu.

Kako je pojasnila Brussich, izražavajući se kroz umjetnost, djeca razvijaju osobnost i svoj potencijal.

Odgojiteljica Sara Pancun u Zagrebu je tijekom tri dana u Likovnoj radionici Klovićevih dvora vodila nekoliko radionica za djecu predškolske dobi. Tom radnom poduhvatu pridružila joj se i likovna pedagoginja MSUI-a Istre Martina Vojnić koja je vodila radionice za djecu s posebnim potrebama, čime su dašak istarske metodike likovnog odgoja i kulture za djecu predškolske dobi mogla osjetiti i zagrebačka djeca.

Odjeci Picassa osjetit će se i u Puli tijekom ljetnih mjeseci, na što će mališani zajedno s odgajateljicama s razlogom biti ponosni. U međuvremenu, 12 polaznika vrtićke skupine „Rin Tin Tin-a“, Teuta Mravičić, Vito Mlatac, Lana Lorencin, Saša Kuzmanović, Emily Budičin, Paolo Krajcar, Pino Cukerić, Petra Mohorović, Arven Percan, Sara Šitar, Patrick Timovski, Mark Orihovac i Patrik Mele izlaže u Klovićevim dvorima, uz bok „pravom“ Picassu. Oni su u pratnji svojih roditelja, odgajatelja, ravnateljice i pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Erika Lukšića, prisustvovali otvorenju zagrebačke izložbe. (Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti