Foto Počinju Dani mednih delicija središnje Istre. Evo menija!
U konobi Dišpet u Zajcima pokraj Pićna 8. veljače održana je konferencija za medije kojom je najavljena gastronomska manifestacija Dani mednih delicija središnje Istre, koja se ove godine održava sedmi put.
Na navedenoj su konferenciji sudjelovali direktorica TZ središnje Istre – Sanja Kantaruti, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Ranko Anđelini, načelnik Općine Pićan – Dean Močinić te vlasnik Konobe Dišpet – Elvis Zulijani.
Ovogodišnji 7. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 10. do 28. veljače, a naši će ugostitelji u svojim objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda, koji se ove godine vraćaju u Pazin.
Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji. A onda, 24. i 25. veljače, prošetajte sajmom na Danima meda, kupite med lokalnih proizvođača jer zima još uvijek nije gotova.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi naši gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Dušani (Dušani, Pazin): Medica – Ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje – Svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata – Medena pita | 20 €
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda i sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom – 1dcl kuhanog vina | 18 €
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 20 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Zapečeni mladi sir s medom i orasima – Piletina s curryjem i šarenom rižom – Palačinka sa skutom i medom | 18.60 €
Konoba-pizzera 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 25 €
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice – Istarski pijat (istarski pršut, ombolo, kobasice, panceta, skuta s medom) – Svinjski medaljoni u umaku od meda s palentom – Štrudla od jabuke s medom i orasima | 20 €
Tinjanski vijulin (Tinjan): Ravioli sa sirom u umaku od kadulje, oraha, skute i meda – Svinjsko carsko meso sous vide u marinadi od meda te broskva-krumpir – Medena lava sa semifredom od skute | 23 €
Organizator 7. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra” i Udruženje obrtnika Pazin.