Sovinjak ostao bez Pusta: 'Odveden je u nepoznatom smjeru'

0
Pust u Sovinjaku
Pust u Sovinjaku

Sovinjak je bez Pusta. Uklonjen je. Odveden u nepoznatom smjeru. Bačen u neku mračnu garažu “institucija koje rade svoj posao”.

Za vrijeme fašista i komunista ne postoji podatak da se netko na Buzeštini usudio ukloniti i odnijeti podignutog Pusta! Poznat mi je podatak da se pomakne, zakrene, postavi tamo ili ovamo iz ovog ili onog razloga, Ali “oteti” ga...

Što je Pust? Što on simoblizira? Iza maske, tradicijske ili suvremene, svatko bar na trenutak bude ono što želi, pusti mašti na volju, odjene se najluđe i najšarenije što zna.

“Padaju” za vrijeme Pusta gradske vlasti, predaju ključeve grada, no političkim krizama, zamjerkama, uvredljivosti tih dana mjesta nema, ne smije biti, jer to je takvo doba, vladavina maškara kada su na snazi njihovi zakoni i pravila. A pravilo je tih dana da pravila nema....

 

Maškare su tu, još iz rimskih bakanalija, luperkalija i saturnalija, magijskom vjerovanju u gonjenje zlih sila, kao i protjerivanju zime. Ima i socijalno značenje jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika.

Maškare su i kolektivna detoksikacija uma, duše i tijela jer, praćene su dobrom zabavom, druženjem, maštom i smijehom, svakako pune baterije današnjeg stresnog i opterećenog čovjeka. Najveći krivac za zla u proteklih godinu dana, a što je na tragu starih vjerovanja da će time otići sve loše je Pust! On na kraju sve plati.

Sovinjak je bez Pusta! Tko će sada platiti za sve grijehe? (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa