Proglas iz Sovinjaka: 'buzetski' postao službeni hrvatski jezik

0

Buzet, Buzeština, sjever Istre slave maškare, mačkare, pust. Posebno originalne poruke dolaze sa Sovinjaka, kako mještani svoj kraj zovu “Svete zemje”. Obrazloženje je, da je to pravo ime, jer “se kaj zabudeš u zemja, zraste”.

Županijske ceste sjeverne Istre su im glavna tema a lokacija “staro mjesto” uska oronula cesta iz doline Mirne prema Sovinjaku koja je još dodatno stradala nakon zadnjih kiša i odrona. Maškare su, sve je dozvoljeno, jer istarski gradonačelnici su vlast prepustili narodu. Sovinjak ide korak dalje, i Pusta vješa naopačke! Najoštrije do sada!

Jedini u Istri su objesili Pusta naopačke!

Proglas, objava Sovinjskih maškara je na buzetskom dijalektu koji je sada službeni hrvatski jezik:

“AP čitaj: Andreja Plahutar Cestarović
nadimak: Ničkoristi
prebivalište: Podritnjak
zaposlen: Istrijanske ceste žnj.d.o.o.
zanimanje : Grande Capo di tuti capi 

“Njegova obećivanja čakamo još od 2018tiga leta, sako leto obećiva, obećiva i obećiva a se gre naopak i remengo. A vero nas je najev i danas smo se natulili pa storili kažin.

 

Ćepali smo ga kako leži u karjoli zgrabili ga pa zavezali na štant sramote i tu naopak noge pozguron i glava pozdulon kad je delav se naopak naj bije anke vežen naopak. Poli kraj smo obesili Evropska bandera  da ako slučajno vidi Merkjelica forši nan pošaje kak juro pa bomo sami rešili te odrone. 

Da se čuje do Brisela!

Molimo te pomori nan dikako anke ti ako vidiš ta objava t notar u telefon lajkaj, šeraj, pipkaj, tipkaj, stiskaj čin već da pride vaje du Brisela ! E jaa da ne pozabimo, tu isto vejo anke za petok, ako još ne znoš ... Delamo humanitarna akcija za zbrat čin već šoldi da in pomoremo kupit još kak šenjov da stave na staza dok ne rešijo problem. Alora vidimo se u petok od šeste daje.... humanitarno bomo igrali briškula i trešete, provivali klobasice, i ponjer mačkarani kantali i plesali... I ne pozabe reć anke susedu i susedi da pridu ..... ŽIVIO PUST !!” U Buzetu na izvorima istarskih voda nije dosadno. (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa