I u Istri se prosvjedovalo protiv zakona 'koji uvodi privatizaciju pomorskog dobra'

1
Građani s ljetnim rekvizitima na pulskom Forumu (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Građani s ljetnim rekvizitima na pulskom Forumu (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Inicijativa Javno je dobro, udruge okupljene u Zeleni Forum, i mnogi drugi upozoravaju da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) uvodi privatizaciju javnog pomorskog dobra i zato zahtijevamo hitno povlačenje prijedloga Zakona iz saborske procedure. Tim povodom u subotu 28. siječnja održana su mirna okupljanja i akcije diljem naše obale. U Puli, Splitu, Makarskoj, Opatiji, Labinu, Braču, Šolti, Visu kako bi građani prenijeli poruku - More, plaže i obale su 100% naše!

"Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskog dobra kao općeg dobra! Kako ovim Zakonom pomorsko dobro postaje privatni resurs? Prijedlog Zakona o pomorskom dobru sadrži niz manjkavosti koje mogu dovesti do uništenja koncepta pomorskog dobra kao dobra opće uporabe koje mora biti na korist i odgovornost svih građana RH.", poručili su u ime inicijative Javno je dobro Zelena Istra, Inicijativa građana Za Lungomare te Građanska inicijativa Volim Prtlog.

 

Te su manjkavosti po njima što se ignoriraju se obveze poštivanja principa zaštite okoliša, građani bi mogli biti isključeni sa 70% uređenih plaža, nasipavanje i dohrana se nedovoljno zakonski reguliraju, Vlada Republike Hrvatske u svakom trenutku može dati ili preuzeti koncesiju neovisno o nadležnostima, ne regulira se jasan način zaštitnih mehanizama u provedbi Zakona te založnim pravom pogoduje se bankama, moćnim a ugrožavaju privatni iznajmljivači. Zbog toga smatraju da nam treba novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!

"Smatramo da je ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji je, nažalost i unatoč mnogobrojnim primjedbama (njih 914) u e-savjetovanju, prošao Vladu i poslan u Sabor, neustavan i neusklađen s europskim uredbama. Pomorsko dobro sad ima status općeg dobra, što znači da svima služi podjednako, ovim Zakonom gospodarski subjekti dobivaju mogućnost korištenja plaže i isključenja javnosti, tako da možemo ostati bez najvrjednijeg prostora kojeg imamo - naše obale! Također, u Zagrebu 2. veljače u 12 sati na Markovu trgu organiziramo prosvjed u suradnji s inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske, ponajviše iz obalnih i otočnih zajednica duž Jadrana, a sve one koji žele s nama do Zagreba, pozivamo da nam se jave preko društvenih mreža.", poručili su u ime inicijative Javno je dobro Zelena Istra, Inicijativa građana Za Lungomare te Građanska inicijativa Volim Prtlog.

Prosvjed u Rapcu

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa