Općinsko vijeće Fažane

Fažanci dobivaju novi teren, a konačno i pomak oko skate parka

0

Neki od mještana na području Valbandona, koji su pokrenuli peticiju zbog katastrofalne infrastrukture u svojim ograncima, pojavili su se na sjednici, a gradonačelnik Korać obećao je sastati se s njima u roku od 15-ak dana. Lidija Udovički načelnika Radomira Koraća upitala je hoće smijeniti direktora komunalca Danijela Ferića, na što je načelnik kazao da obavlja „vrhunski posao“

Već ustaljeni kaos na Općinskom vijeću u Fažani dostigao je nove razine. Predsjednik vijeća Timotej Pejin (SDP) je, naime, na jučerašnjoj sjednici nezavisnu vijećnicu Lidiju Udovički opomenuo čak triput. Tihi Pejin, čije se riječi jedva čuju, sve se teže hvata u koštac s učestalim verbalnim sukobima između Udovički i načelnika Radomira Koraća te je uglavnom izgubio autoritet. Udovički se još i prije vijećničkih pitanja požalila na škrte zapisnike sa sjednica te napomenula da nigdje nije zabilježen njen uvid u sve natječaje za EU fondove na koje je Općina aplicirala, što je vjerojatno i bio razlog da većinu sjednice – već kad Općina za to nije nikog angažirala – snima vlastitim mobitelom.

Mještani Valbandona na sjednici

Na sjednici su se ovog puta pojavili neki od žitelja Valbandona koji su nedavnom peticijom traže obnovu infrastrukture koja im je obećavana posljednjih 14 godina. Nakon što je dobio upit od Udovički, na temu se osvrnuo i sam Korać:

"Godinama su ogranci 1,2, i 3 u problemima. Trebali su biti u aglomeraciji Pula sjever, koja je trebala riješiti taj dio. Pula sjever nije to napravila, a kako to nismo mogli čekati lani smo riješili problem s vodom i sad svaki objekt ima svoj sat. U lipnju je započeto projektiranje fekalne odvodnje za što se sad čeka lokacijska dozvola te se ide u glavni projekt i izvođenje radova. Investicija je trebala koštati dva, ali stoji 6 šest milijuna kuna. Kad budem pozvao projektante i kad se bude dobila lokacijska dozvola idemo na glavni projekt i izvođenje radova", poručio je Korać te prisutne mještane pozvao na tematsku sjednicu koja bi se trebala održati u iduća dva tjedna, a za kraj je i dodao da on te ljude 'poznaje u dušu'.  

Udovički: Hoće li Korać smijeniti Danijela Ferića

Udovički je načelnika također podsjetila na izvješće državne revizije, koja je utvrdila propuste i nedostatke u čak 13 točaka, zbog čega ju je zanimalo hoće li Korać smijeniti Danijela Ferića s pozicije nezavisnog općinskog revizora, koji potpisuje financijska izvješća te za to dobiva 20 tisuća kuna, dodavši da je pulski pročelnik Damir Prhat smijenjen za puno manji propust. Korać se zahvalio državnoj reviziji na analizi te poručio da su propusti već ispravljeni te je dodao da za Ferićevo smjenjivanje nema nikakvih osnova te da svoj posao obavlja „vrhunski“.

 

'Za koje stanare?'

Vijećnicu IDS-a Claudiu Valente-Novak zanimalo je zašto Općina uporno tuži stanare starogradske jezgre koji žive u bivšim općinskim nekretninama premda je, dodala je, zemljište njihovo te imaju potrebne građevinske dozvole. Načelnik joj je poručio da ne želi o tome razgovarati bez odvjetnika te je ponovo predložio posebnu tematsku sjednicu na tu temu, gdje bi mogli razgovarati i s njima.

Ferić je istaknuo da će i ove godine stanovnici Fažane uživati u blagodatima besplatnog parkinga, koji će se za ostale ljude od 1. lipnja do 30. rujna naplaćivati po ljetnom režimu. „Za koje stanare je on besplatan?“ pitala je Valente-Novak te se požalila na činjenicu da je ljeti u starogradskoj jezgri nemoguće naći parking, zbog čega su stanari najčešće primorani parkirati kod supermarketa Plodine. Pritom se dotakla i pulskog 'holders only“ sistema te dodala da bi i sama bila voljna platiti godišnju kartu za parking ukoliko bi joj to omogućilo cjelogodišnje parkirno mjesto. Ferić joj je kazao da općina Fažana, koja broji 3000 ljudi, ima čak 1000 parkirnih mjesta, no ni to nije dovoljno za povećanu potražnju koja ju zadesi tijekom sezone. Do novog proširenja parkinga iza groblja, dodao je još Ferić, ne može doći zbog toga što vlasnica zemljištu na spomenutom mjestu svoju parcelu nije voljna prodati.

Uskoro novo igralište

Fažanci bi uskoro trebali dobiti novo igralište, i to preko puta Plodina. Planirana je izmjena, riječima Koraća, već u Prostornom, a od jučer i u Urbanističkom planu. Na dosadašnjoj Olivi, dodao je, gradit će se poslovno-stambeni centar i parkiralište.

Na jučerašnjoj je sjednici konačno je došao na red i Prijedlog Odluke o prvim izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Fažana, koji bi omogućio izgradnju skate parka i dom kulture. Gradnja će se odvijati na području nekadašnjeg turističkog naselja San Lorenzo, gdje je 15 tisuća četvornih metara u vlasništvu poduzetnika Plinia Cuccurina, koji je unazad nekoliko godina za Općinu imao neuobičajeni upit - da se njegova čestica iz urbanističke prenamijeni u zelenu površinu. Dio područja, odnosno 11.300 četvornih metara u vlasništvu je Općine, a na tom dijelu će 3.500 kvadrata biti ustupljeno za spomenutu izgradnju. Vijećnici su jučer glasali i o nadopuni Prijedloga, budući da je u Planu bio naveden Skate park, ali ne i omogućavanje njegove izgradnje. Odluka je, na opće iznenađenje, jednoglasno usvojena, iako Udovički nije propustila priliku pozabaviti se gramatikom i jezičnim ustrojstvom Prijedloga, nakon čega je od Koraća tražila obećanje da se na tom području neće graditi ništa osim spomenutog skate parka i doma mladih, što joj je načelnik i potvrdio. (Tekst i foto: Roberto Rauch)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa