Buzetski karneval vraća se na sva vrata

0

Nakon pandemijske stanke vraća se Buzetski karneval u mjesne odbore, ali i na središnji buzetski trg. Ljubitelji petog godišnjeg doba tako su na Antonju, 17. siječnja došli na svoje jer se u većini mjesta podigao onaj koji je kriv za sve nedaće, svaki s nekim svojim imenom, a općepoznat svima kao pust.

Službene karnevalske aktivnosti krenule su u subotu 21. siječnja podizanjem pusta domaćina maškara iz Svetog Ivana i predajom ključeva Pusnoj gradonačelnici Mižernoj Penziji (Stanki Krulčić). Tako maškare idućih pet tjedana vladaju Buzetom i buzeštinom.

subotu 28. siječnja selimo se u Skrobarske maškare, Štrped gdje domaćini pripremaju mnoge maškarane aktivnosti: balinjeradu, trail i maskenbal. Jedini uvjet je biti maskiran.

Maškarani trail starta u 13 sati u Svetom Duhu, kao i maškarana balinjerada, ali u 14 sati. Sve informacije mogu se dobiti na broj 091/7272230. Večer je rezervirana za zabavu uz KO-RA band na maskenbalu koji će potrajati do dugo u noć.

 

Petak 3. velječe maškares e sele u Sovinjak. Sovinjci su pripremili doček uz maškarane briškule i trešete, turniru koji započinje u 18 sati, a prijave se primaju pola sata ranije. Nakon turnira slijedi maskenbal, a svira DJ Neno, a domaćini pripremaju i gosta iznenađenja.

Tradicija koja je započeta tijekom pandemijskog razdoblja takozvani „maškarani parkić“ nastaviti će se i ovu godinu i to u subotu 4. veljače  od 15 sati postavljanjem maski i skulptura u parku pokraj Narodnog doma. Maškare će iskorititi priliku da predstave tradicionalna jela koja se pripremaju u vrijeme maškara. Isti dan navečer domaćin maskenbala je Roč, a svirat će Remix band.

U subotu 11. veljače zabava putuje u Prodane gdje će KO-RA band i DJ Neno zaokružiti zabavu u posljednjem vikendu prije velikog finala. 

Krušvari su domaćini u petak 17. veljače uz Ansambl direkt, tako da najhrabriji mogu uživati u produženom maškaranom vikendu. Isti dan u jutarnjim satima, točnije u 10 ujutro održati će se karnevalska povorka djece iz Dječjeg vrtića „Grdelin“ i Osnovne škole „Vazmoslava Gržalja“ iz Buzeta.

Svi maskenbali počinju u 21 sat, a održavaju se u društvenim domovima.

Centralni događaj je maškarana povorka na Trgu fontana koja će se održati u nedjelju 19. veljače od 14 sati na kojoj očekujemo šarenilo lokalnih maškaranih grupa uz zvukove harmonika, truba, bajseva i bubnjeva.

Završne aktivnosti ovogodišnjeg „Buzetskog karnevala“ održat će se u utorak 22. veljače i to od 15.30 tradicionalna igra na ruh od Svetog Ivana do Mosta i u 18.00 vraćanje ključeva Grada svjetovnoj vlasti i spaljivanje pusta, a sve to na Mostu.

Organizaciju potpisuju Turistička zajednica Grada Buzeta, Grad Buzet i komunalno poduzeće Park.

Pronađite nešto za sebe, dobrodošli u maškare, dobrodošli u Buzet.

PROGRAM:

21.01. Sveti Ivan
21.00 Svečanost predaje ključeva Grada maškarama i podizanje pusta
22.00 Maskenbal uz Fiesta band

28.01. Štrped
13.00 Maškarani trail, start: Sveti Duh (kontakt: 091/727 2230)
14.00 Maškarana balinjerada, start: Sveti Duh (kontakt: 091/727 2230)
21.00 Maskenbal uz KO-RA band

03.02. Sovinjak
18.00 Maškarane briškula i trešete, društveni dom Sovinjak (prijave pola sata prije početka)
21.00 Maskenbal uz DJ Neno i gosta iznenađenja

04.02. Buzet, RočŽ
15.00 Postavljanje maškaranog parkića i prezentacija tradicionalnih jela u vrijeme maškara, park pokraj Narodnog doma
21.00 Maskenbal Roč uz Remix band

11.02. Prodani
21.00 Maskenbal uz KO-RA band i DJ Neno

17.02. Buzet, Krušvari
10.00 Dječja karnevalska povorka Buzet, ispred Hotela "Fontana"
21.00 Maskenbal Krušvari uz Ansambl band

19.02. Buzet
14.00 Maškarana povorka u Buzetu, Trg Fontana

22.02. Sveti Ivan, Most
15.30 Tradicionalna Igra na ruh od Svetog Ivana do Mosta
18.00 Spaljivanje pusta i vraćanje ključeva Grada svjetovnoj vlasti, Most

*Maskenbali se organiziraju u društvenim domovima

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa