Sindikat i Rockwool dogovorili još bolje uvjete i veća primanja radnika

0
Darko Vidmar, Esad Huskić, Aleks Fonović i Maja Suljić
Darko Vidmar, Esad Huskić, Aleks Fonović i Maja Suljić

Da predstavnici tvornice kamene vune i sindikati konstruktivno surađuju potvrđuju i dodatni benefiti na zadovoljstvo svih zaposlenih. U tvornici su danas uspješno završeni pregovori i zaključen je i potpisan dodatak kolektivnom ugovoru. Dogovoreni su brojni benefiti koji će pozitivno utjecati na primanja i kvalitetu rada, te je svaki zaposlenik 2022. dodatno dobio najmanje 16.000 kn neto (2.000 EUR).

„Polazeći od teze da je zadovoljan radnik najbolji radnik, mi jako puno napora ulažemo upravo u tom pravcu kako bismo osigurali kvalitetne uvjete rada u našoj tvornici. Partner u tom procesu nam je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije s kojim već godinama kvalitetno surađujemo iako i samoinicijativno unaprjeđujemo prava radnika. Činjenica da je s nama već 15 godina čak 75 kolegica i kolega, govori puno samo za sebe. Iako znamo da je financijski aspekt samo jedan od elemenata zadovoljstva radnika, htio bih istaknuti da je tijekom 2022. godine svaki naš zaposlenik dodatno uz svoju plaću dobio najmanje 16.000 kn, odnosno više od 2.000 EUR neto u vidu bonusa, naknada, primitaka u naravi.“ rekao je Aleks Fonović, direktor tvornice na svečanosti potpisivanja novog aneksa kolektivnog ugovora.

Pohvale voditelja sindikata Darka Vidmara

Voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar tim je povodom izjavio:

”Drago nam je da zastupamo interese radnika u kolektivu kao što je ROCKWOOL gdje SIKD djeluje gotovo od samog početka rada tvornice. Razgovori u cilju dodatnih poboljšanja materijalnih prava radnika protekli su u pozitivnom tonu i uz međusobno uvažavanje a kolektivni ugovor društva kojeg kontinuirano poboljšavamo jedan je od najkvalitetnijih u okruženju. Esad Huskić, naš sindikalni povjerenik u tvornici bio je odlična poveznica između nas i poslodavca, prenosio je zahtjeve svojih kolegica i kolega te je imao iznimno bitnu ulogu u tom procesu. Rezultati pregovora su povećanje materijalnih benefita na zadovoljstvo svih strana, ali i neka druga prava koja direktno utječu na kvalitetnije uvjete rada, poput, primjerice, dodatnih dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta. Naravno da današnjim dogovorom ne stajemo. Socijalni dijalog je kontinuirani proces, i tamo gdje vladaju partnerski odnosi, uz međusobno uvažavanje, uvijek se nađe prostora za dodatno povećanje materijalnih prava ili poboljšanja uvjeta rada radnika.“

 

"Mi ćemo i dalje ulagati napore kako bismo zadržali ili podigli razinu zadovoljstva naših kolegica i kolega s ciljem da svaki naš zaposlenik bude ponosan član našeg tima", izjavila je Maja Suljić, voditeljica ljudskih resursa prilikom potpisivanja.

Tijekom male svečanosti potpisivanja zaključili su da bi ovakav dijalog i sporazum mogao biti primjer i ostalim tvrtkama, jer na taj način vodimo brigu o našim ljudima i našoj zemlji te smanjujemo odljev radne snage i zadržavamo kvalitetne ljude u Hrvatskoj.

Neke od novih odredbi Kolektivnog ugovora

Neke od novih odredbi Kolektivnog ugovora su: povećanje naknade troška prijevoza na 0.23 EUR/km (1,70 HRK/km) s 0.16 EUR/km (1,20 HRK/km); povećani iznos dara u naravi koji je sada 130 EUR (1000 kn), prije je bio 79.63 E (600HRK); svakom radniku koji navrši 15 godina radnog staža unutar ROCKWOOL Grupe uvećat će se godišnja bruto plaća za 265 EUR (2.000 HRK); isplata bonusa za prisutnost na poslu svaka 4 mjeseca umjesto dosadašnjih 6 mjeseci; 1 dodatni radni dan godišnjeg odmora za VŠS/prvostupnike; isplata jubilarnih nagrada u mjesecu u kojem je staž napunjen, umjesto krajem kalendarske godine; povećanje maksimalnog broja dana godišnjeg odmora s 28 na 29 radnih dana; bonus sigurnosti na radu koji se isplaćuje kvartalno povećan na 150 EUR (1.125 HRK) bruto s 66,36 EUR (500 HRK).

Izvršeno je i povećanje na 50% naknade za rad nedjeljom što je u skladu s izmjenama Zakona o radu, a iskorištena je i mogućnost neoporezivog podmirivanja troškova prehrane, pa poslodavac plaća topli obrok u iznosu od 1.592,67 EUR (12.000 HRK) godišnje, odnosno isplaćuje 796,32 EUR (6.000 HRK) novčani paušal ukoliko se zaposlenik odluči na tu opciju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA