Projekt Doma za starije osobe Pazin približava se konačnom ostvarenju

0

Dom za starije osobe i Centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin gradi se sukladno vremenskom hodogramu i planu te se očekuje dovršetak radova do 27.3.2023. godine, odnosno rok izvršenja ugovora koji uključuje i tehnički pregled je 27.5.2023. godine.

Izgradnja je započela 22. travnja 2021. godine, a prema zadnjem koordinacijskom sastanku trenutno se izvode završni radovi postavljanja keramike u svim prostorijama, dok su u završnoj fazi također elektro i strojarski radovi te se u kotlovnici pozicionira oprema i izvode radovi spajanja te opreme.

Projekt se financira iz proračuna Grada Pazina, proračuna Istarske županije, kao i sredstvima dobivenim prijavom na EU natječaje (SOS – skrb o starijima).

Izazov ljudski resursi, natječaj za zaposlenike u drugoj polovici godine

Paralelno se pripremaju prijedlozi akata za osnivanje ustanove socijalne skrbi – Dom za starije osobe Pazin koji će biti na raspravi na Gradskom vijeću u prvom tromjesečju, a planira se da u drugoj polovici ove godine krenu i natječaj za zaposlenike.

U tom dijelu izazov će biti pronaći potrebne ljudske resurse, posebno iz područja zdravstva i socijalne skrbi.

 

Kroz stipendiranje deficitarnih kadrova, u ovom slučaju medicinskih sestara, Grad Pazin nastoji poboljšati situaciju. Isto tako, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem priprema se osposobljavanje za njegovatelje/ice u prvoj polovici ove godine.

Početak rada Doma od siječnja sljedeće godine

Interes za mjesto u Domu je velik, no, nema preliminarnog upisivanja, već će građani imati sve potrebne informacije javno objavljene te će imati na raspolaganju određeno vrijeme za predaju dokumenata. Prema sadašnjoj procjeni planira se početak rada budućeg Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin od 01. siječnja 2024. godine.

Građanke i građani biti će o svemu pravovremeno obavješteni putem službenih stranica Grada Pazina i drugim sredstvima javnog informiranja u smislu korištenja budućih usluga nakon što se provedu sve potrebne procedure i donesu temeljni akti buduće ustanove koji uključuju; Odluku o osnivanju ustanove, Statut, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, načinu rada i sistematizaciji poslova Doma, izbor članova upravnog vijeća, ravnatelja i budućih zaposlenika te donošenja Pravilnika o prijemu i otpustu korisnika Doma i drugih akata.

Projekt SOS - skrb o starijima

Centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin u sklopu budućeg Doma za starije osobe realizira se kroz projekt SOS - skrb o starijima, kojeg je nositelj Crveni križ Pazin, a partneri Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin. Do sada su provedene sve javne nabave za građenje i opremanje te će oprema stići u onom trenutku kada se steknu građevinski uvjeti da se oprema može i postaviti.

Radi se o projektu vrijednom 10,8 milijuna kuna (1,432 milijuna eura), od čega je na gradnju i opremanje Centra za pružanje izvaninstitucionalnih usluga otpalo 8,5 milijuna kuna (1,127 milijuna eura), a preostali dio na vozila i aktivnosti za potrebu socijalnih radnika i njihov rad na terenu. Nabavljena su četiri automobila za gerontodomaćice, koje već sada rade kao zaposlenice Gradskog društva Crvenog križa Pazin, kombi za prijevoz OSI i dostavno/gospodarsko vozilo za potrebe Gradskog društva Crvenog križa Pazin i jedno vozilo za potrebe obilaska korisnika za Centar za socijalnu skrb Pazin. Centar za socijalnu skrb Pazin po projektu je odradio i pripremne radionice za volontere koji će biti uključeni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa