hrvatska ušla u schengen

Istra je bez granica! Uz doček Nove dignute rampe u Sočergi

0

Grad Buzet i Turistička zajednica Buzeta, su svojim građanima, susjednim Slovencima, posjetiteljima kojih je bilo od Trsta do Rijeke priredili nezaboravan doček Nove 2023. na graničnom prijelazu Požane/Sočerga!

Granični prijelaz Požane dupkom pune. Raspjevane. Rasplesane. Veseli građani. Idealno vrijeme i zdravica gradonačelnika Damira Kajina točno u ponoć! Tako je program “Povratak Buzeta u Europu”, Istre bez granica, Hrvatske u europskom Schengenu u potpunosti ispunio očekivanja!

Poznati nagrađivani buzetski vinar Adrijano Černeka je u dogovoru sa organizatorom dočeka, gradom Buzetom, svim posjetiteljima dijelio buzetsku malvaziju, teran, bisku, teranino, buzetsku biru a svi su zajedno muškatnim pivskim šampanjcem nazdravili Novoj 2023. točno u ponoć.

 

Odmah iza ponoći, gradonačelnik Damir Kajin se sa suradnicima i hrvatskim medijima uputio na g.p. Sočerga gdje su ga dočekale podignute rampe sa zelenim svijetlima. Slovenski susjedi Valter Miklavčič iz Rakitovca predsjednik hrvatsko slovenskog kluba prijateljstva i gostilna Ražman iz Gračišča su priredili topli doček Buzećanima i brojnim gostima sa vrućim kuhanim vinom i istarskim fritulama.

Novogodišnje veselje i druženje slovenskih i hrvatskih graničnih policajaca s pristiglim građanima se nastavilo u prvim jutarnjim satima 2023. godine a kolone vozila koje su kružile između Požana i Sočerge podsjetile su nas na događaj prije četrdeset godina kada je otvoren tunel Učka.

Buzetski orkestar Ko-Ra koji postoji na tradiciji Šugo Banda je rasplesao sve prisutne koji će se s radošću sjećati ovoga trenutka kada se “Buzet vratio u Europu”.

“Nono, nono kadi si biv, kada je Istra ona nuć prviga januara dvamijara dvajset i trete ostala bez kunfina?” Možda će biti pitanja mlađih generacija svojim nonićima i nonama kojima će riječ “špedicija”, “carina”, “granična kontrola” biti riječi koje su uče u povijesnim udžbenicima. (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa