doček nove i ulazak u schengen

Buzećani će organizirano u ponoć pohrliti preko granice

0
Buzet (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Buzet (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Unuci će Vas jednog dana pitati: “Nona/no, kadi si bio/bila 31.12.2022. u pol noći kada su se rušili zadnji istarski kunfini?

Negdje je Nina, negdje Severina, Prljavci i Tony uz more, istarska politika na Kaštelu, ali Buzećani opet originalni. Točno gdje treba. Na svojem graničnom prijelazu. Ispod Ćićskog Kroga. Na Požanama.

“Povratak Buzeta u Europu”, je naziv programa kojim se slavi ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor EU i slavi uvođenje Eura kao jedinstvene monete europskih građana.

Na g.p. Požane 31.12.2022. od 22 sata, svirkom lokalnog domaćeg buzetskog sastava Ko-Ra, orkestra koji njeguje tradiciju poznatog Šugo Banda, započinje rušenje zadnjih istarskih granica!

Malvažija, Teran ali i Refošk, humska Biska, buzetska Bira i Teranino su gratis za sve koji dođu a pozvani su Svi! Oko 23:00 sata zasvirati će građani na svojim instrumentima “Si ki jimajo inštrument u veturi” U 23:55 započinje priprema i odbrojavanje ispraćaja Stare godine i u ponoć slijedi novogodišnja čestitka gradonačelnika Buzeta Damira Kajina i nazdravljanje uz novogodišnji muškatni buzetski pivski šampanjac!

 

Nakon čestitanja, odlazi se na g.p. Sočerga i prolaz HR-SLO granice bez kontrole dokumenata!

Za doček i zdravicu slovenskih prijatelja na g.p. Sočerga, zadužen je slovenski domaćin Valter Miklavčić iz Rakitovca predsednik hrvaško slovenskog kluba prijateljstva a Gostilna Ražman iz Gračišča priprema kuhano vino!

Nakon zdravica i čestitanja slijedi povratak na g.p. Požane svih slovenskih susjeda, zrmana i prijatelja i nastavlja se ples i mužika! Pozvani su Svi!

Povijesni trenutak konačnog kompletnog ulaska Republike Hrvatske u europsku obitelj, Buzet s posebnim senzibilitetom doživljava kao “povratak u Europu” jer Buzećanke i Buzećani su tradicionalno rodbinskim vezama i poslovnom tradicijom okrenuti prema Kopru i Trstu. Organizator programa je Grad Buzet i Turistička zajednica Buzeta, gradonačelnik i predsjednik TZ Buzeta Damir Kajin. (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa