pressica kluba zastupnika ids-a

IDS će podržati odluku kojom Hrvatska vojno pomaže Ukrajini

1
Na pressici IDS-a u Zagrebu
Na pressici IDS-a u Zagrebu

'Klub IDS-a podržat će prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, poručio je 13. prosinca na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru predsjednik IDS-a Dalibor Paus, zajedno sa saborskim zastupnicima IDS-a Emilom Dausom, Katarinom Nemet i Marinom Lerotićem.

- Vodili smo se time na koga se Odluka odnosi, a to je, naravno, Ukrajina koja se svim snagama bori protiv ruske agresije i napada na njezin teritorij, sa svim tragičnim posljedicama koje rat sa sobom nosi. To je bila temeljna vodilja kojom smo se rukovodili u donošenju ove odluke, naveo je predsjednik IDS-a.

- S druge strane, poručio je, pitanje potpore Ukrajini za IDS je prije svega stvar morala, etike i ljudskosti. Posebice ako uzmemo u obzir našu nedavnu povijest, kad je tijekom Domovinskog rata našoj zemlji bila potrebna upravo takva pomoć.

- U sadržajnom smislu, smatramo da Odluka nije sporna, istaknuo je Paus dodajući da je „naša zemlja u više navrata dosad pružila i veću pomoć Ukrajini, što kroz oružje i vojnu opremu, što kroz razne oblike pomoći.“ - S aspekta procedure, također ne vidimo prepreku da Sabor donosi tu odluku. Procedura oko donošenja te Odluke odvija se na isti način kao kod sličnih, prijašnjih odluka o vojnoj pomoći.

 

- Na žalost svjedočimo već duže vrijeme jednom nesuglasju između Predsjednika Republike i Predsjednika Vlade RH, koje je u ovom slučaju za posljedice imalo nove zaplete u proceduralnom smislu pri donošenju odluke. Smatramo da je ova Odluka najbolje pokazuje koliko je zaista potrebno da se odnos između 'dva politička brda' pod hitno normalizira.

Govoreći o pitanju ustavnosti Odluke, predsjednik IDS-a naglasio je da se, ukoliko u kojem slučaju, pokaže da procedura nije dobro provedena, onda će se ta odluka trebati ponoviti na odgovarajući način. – Naš smo fokus stavili na sadržaj same Odluke o obuci vojnika, dok za procjenu ustavnosti zadužene su institucije i stručnjaci. Kad govorimo o solidarnosti Ukrajini, smatram da je solidarnost nešto što ili imate ili nemate. Biti na pola solidaran nema smisla. Mi smo prepoznali golemu ljudsku patnju u Ukrajinskom narodu, a srce nam nalaže da moramo i želimo pomoći, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa