Histri u Istri: Iz jame pored Raklja izvučene kamene ploče s natpisima

0
Izvlačenje ploča iz Golubičine jame
Izvlačenje ploča iz Golubičine jame

Već u vrlo ranim jutarnji satima, 12. svibnja, članovi Speleološke udruge „Pula“, započeli su s izvlačenjem kamenih ploča, dijelova žrtvenika koji su pronađeni u Golubinčinoj jami pored Raklja. Prvu ploču s natpisom pronašao je speleolog Haris Vojniković, dok je drugu otkrio Matej Mikac, predsjednik Speleološke udruge. „Arheološki muzej Istre“ organizirao je i nadzirao akciju izvlačenja kamenih ploča.  

Izvlačenje ploča jedinstveni je događaj, a iste će biti sastavni dio postava izložbe „Histri u Istri“ koja otvara svoja vrata publici 16. svibnja 2013. godine u Muzejsko-galerijskom prostoru „Sveta Srca“.

Spomenik posvećen jedinom poznatom muškom božanstvu Melisocosu

Važnost pronalaska i izvlačenja ovih kamenih ploča vrlo je velika za najavljenu izložbu. Naime, u histarsko vrijeme, a zatim i kroz rimsko razdoblje poznato je da su se na području Istre štovala brojna ženska božanstva, a novi nalaz ulomka spomenika posvećen je jedinom poznatom muškom božanstvu Melisocosu. Pretpostavlja se da su žrtvenici posvećeni poganskim božanstvima uništavani, pa tako i bacani u jame, u vrijeme prihvaćanja kršćanstva.

U istoj je jami prije nekoliko godina pronađen žrtvenik pisan na grčkom jeziku i posvećen istom božanstvu. Mnogo ranije, pronađena su još dva rimska - latinska natpisa s istom posvetom, u okolici crkve Sv. Teodora, koja se nalazi između Raklja i Krnice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA