Zoričić predstavio spajanje gradskih firmi

'Nov početak za tvrtku koja neće biti poligon za uhljebljivanje'

0
S predstavljanja projekta spajanja u Puli
S predstavljanja projekta spajanja u Puli

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi predstavili su godinu dana pripreman projekt pripajanja trgovačkih društava Castrum Pula 97, Fratarski i Tržnica d.o.o. trgovačkom društvu Pula sport d.o.o. Postupak pripajanja analiziran je s pravnog i ekonomskog aspekta interno i u suradnji s vanjskim stručnjacima posljednjih 12 mjeseci te su zaključci i ciljevi predstavljeni medijima i javnosti, a 12. prosinca naći će se na dnevnom redu Gradskog vijeća.

Radi se o četiri društva koja su stopostotnom vlasništvu Grada Pule, a sva se bave upravljanjem i održavanjem nekretnina. Tri glavna cilja pripajanja su smanjenje troškova uprave, optimizacija troškova i efikasnije upravljanje te stavljanje vrijedne imovine u jedan d.o.o.

 

„Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati, ali ono što želim naglasiti je da odluku nismo „lomili preko koljena“. Početkom godine okupili smo stručnjake i dali provesti dubinsku analizu kako bi se osigurali svi preduvjeti za provođenje odluke o pripajanju. Sada imamo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak za funkcionalnu i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Nakon pripajanja broj članova nadzornih odbora koji predstavljaju Grad smanjit će se s 11 na 4, broj direktora smanjit će se s 4 na 2, povezivanjem na jednu lokaciju smanjit će se troškovi energenata i optimizirati korištenje imovine.

„Također, racionalizirat će se troškovi poput računovodstvenih, pravnih, IT... Imovinom će se upravljati stručnije i efikasnije te će se smanjiti mogućnost "privatizacije" iste imovine zbog različitog imovinskog portfelja te osigurati da imovina ostane u vlasništvu Grada. Cilj je povećati transparentnost, povećati poreznu optimizaciju, ali i standardizirati prava zaposlenika te u konačnici imati jedno efikasno gradsko društvo“, istaknula je pročelnica Ademi.

Filip Zoričić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa