Atraktivni Downhill Buzet dodatno začinili kiša i blato

12.05.2013 - 08:12
U borbi sa skliskim stijenama i klizavim terenom tek su rijetki uspijeli ostati na biciklu
U borbi sa skliskim stijenama i klizavim terenom tek su rijetki uspijeli ostati na biciklu

Na muci se poznaju junaci. A muka, ali i junaka je 1. svibnja u Buzetu bilo poprilično. Nebo nad kotlinom podno Ćićarije nije se smilovalo. Jaka kiša dobrano je natopila stazu Škrbina kojom se spuštao 181 natjecatelj petog izdanja utrke u biciklističkom spustu Downhill Buzet. Natjecatelji su stigli iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Francuske, Njemačke, Švedske, BiH, Velike Britanije, pa čak i iz Novog Zelanda.

Dočekao ih je nimalo lak zadatak. Dobro pripremljenu stazu, kombinaciju šumskih puteljaka, potoka, kamenja i nekoliko višemetarskih skokova, dododatno je začinila bujica vode, a odmah zatim i veliko blato. U borbi sa skliskim stijenama i klizavim terenom tek su rijetki uspijeli ostati na biciklu. Tako je utrka, sama po sebi atraktivna i puna adrenalina, igrom okolnosti postala još zanimljivija.

Jutro, međutim, nije dalo naslućivati ovakav kraj dana, a organizatoru, Biciklističkom klubu Buzet, zadalo je mnogo briga. Naime, zbog obilnih oborina vodstvo utrke bilo je prisiljeno pomaknuti službene treninge, a kvalifikacijsku utrku ostaviti za sutrašnji dan, neposredno prije finalnih vožnji.

Utrka se boduje za Kup Hrvatske, Pokal Slovenije i međunarodnu UCI C2 kategoriju. Razlog je to velikog odaziva inozemnih vozača, naročito Slovenaca gdje je ovaj sport vrlo razvijen. Među njima su favoriti ovogodišnjeg izdanja: Novozelanđanin Wyn Masters, aktualni talijanski prvak Lorenzo Suding, Šveđanin Oscar Harnstrom, Slovenac Žiga Pandur te domaći vozači, aktualni državni prvaci Marko Šišović i Dubravka Družeta. Na legendarnom buzetskom brdu, gdje se inače vozi i Eurospko prvenstvo u brdskim auto utrkama, psihofizičku sposobnost testira i višegodišnji pobjednik buzetskog downhilla, Slovenac Nejc Rutar.

„Na stazi je bilo zabavno unatoč kiši i blatu. Bolje se vozilo jer je kiša oprala stazu. Iako, drago mi je da se kvalifikacija pomakla za današnji dan jer nas je kiša nekako zatekla. Današnji će dan tako biti bogatiji i atraktivniji kako za natjecatelje tako i za gledatelje“, rekao je Marko Šišović nakon zavšenih treninga.

Kvalifikacijske vožnje danas su na rasporedu od 11 sati, dok u 14 sati kreću finalne vožnje od kojih zastaje dah. Eto razloga zašto ne propustiti ovogodišnji Downhill Buzet.

Tweet

Posljednje novosti