97 godina Agneza Vale i prva knjiga

'Moj djed je služio Napoleona, otac Austrougarsku, muž Italiju...'

0
Agneza Vale (foto: HRT)
Agneza Vale (foto: HRT)

Agneza Vale iz Raklja nedaleko od Pule svojim primjerom pokazuje da nikad ni za što nije kasno. Uskoro će navršiti 97 godina, a prije nekoliko dana objavila je svoju prvu knjigu - zbirku poezije posvećenu rodnom kraju, javlja Marko Percan za HRT s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

- Na njivi neka manje restu hiže, a više šenica. Kad seljaku litina urodi i u konobu je spravi, svi trudi mu pasaju. Kad u zimi snig zemlja pokriva, seljak puli ognjišta se grije i počiva, napisala je Agneza Vale. Ali 97-godišnja Agneza Vale ne počiva! U svojoj prvoj knjizi "Libar života" piše o rodnom Raklju kojem je posvetila 120 pjesama. Iz rodnog Raklja put ju je odveo u Pulu.

Živjela je u četiri države, a da se nije pomaknula ni 30 kilometara.

 

- Moj djed je služio Napoleona, moj otac Austrougarsku, moj muž Italiju, moj sin Jugoslaviju i opet moj sin Hrvatsku, kazala je Agneza Vale. Zastave se mijenjaju, ljubav prema zavičaju ostaje. Pisanje joj je poput terapije, kaže, jer u životu je prošla svašta - i tragedije, nesreće, smrt voljenih.

- Nađeš se raskršću, ili opstati ili propasti, dvije su alternative. Tražiš treću, kako si pomoći. Ja sam otišla u grad - vidim novoobnovljena čitaonica, knjižnica. Rekla sam - ja ću ovdje dolaziti, nešto ću pročitati, nekoga ću pozdraviti, istaknula je 97-godišnja Agneza Vale, izvijestio je Marko Percan za HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa