razgovor s programerom

Erik Fakin o vođenju male informatičke tvrtke u Istri

0
Erik Fakin s djevojkom i poslovnom partnericom
Erik Fakin s djevojkom i poslovnom partnericom

"Počeo sam sa sastavljanjem i prodajom personaliziranih stolnih gaming računala. Konfigurirao bih računala prema potrebama pojedinaca i sklopio ih kako bi bili spremni za korištenje po principu plug'n'play. Nedugo zatim, paralelno sam počeo i programirati web aplikacije i web stranice. Oduvijek sam volio programirati i razvijati različite aplikacije, ali do tada samo kao hobi", priča nam Erik Fakin, čija mala informatička tvrtka EF Comp iz Nove Vasi kraj Brtonigle uskoro slavi peti rođendan.

"To se dokazalo kao dobar potez jer je ubrzo nakon toga krenula pandemija, a s njom je nastupio nedostatak računalnih komponenta na tržištu. Tako se danas naše poslovanje bazira pretežito upravo na digitalne usluge", dodaje naš sugovornik i nastavlja:

"Otkako se moja partnerica pridružila tvrtki, 'zaokružili' smo svoju digitalnu ponudu pod novim imenom Bang agency, pa tako svojim klijentima nudimo također uslugu pisanja poziva i priopćenja za medije, kao i drugih tekstova, a vodimo i profile na društvenim mrežama uz oglašavanje na istima. Od samog početka tranzicija s hardwarea na digitalne usluge dogodila se sasvim prirodno, slijedeći interese i ono što volimo raditi. Poslovanje i dalje širimo, a recentne radove namjeravamo prijaviti na internacionalna natjecanja. U svome radu dajemo uvijek najbolje od sebe i pokušavamo svaki projekt učiniti posebnim i zanimljivim, a svojim smo klijentima dostupni putem maila erik@bang.agency ili na broj 098 184 63 62"

* S obzirom da ste partneri privatno i poslovno, kako se slažete i prelijeva li se jedan životni segment u drugi?
- Kao i u svakome poslu, rad s kolegama je izazovan. Naša je prednost u samome startu što radimo s osobom koju volimo, što posao čini lakšim, ali naravno da ima i svojih izazova. Nije uvijek lako odvojiti poslovno od privatnog, ali to se zaista trudimo činiti, što nam većinom i polazi za rukom, te se nadamo kako ćemo tako moći i u budućnosti.

* Vaše najljepše i najneugodnije iskustvo iz poslovne prakse?
- U neugodnom sjećanju ostao nam je jedan od najvećih projekata u financijskom smislu. Od narudžbe do izvršenja izbio je svaki mogući problem, a zbog nedostatka komponenata gotovo smo ostali bez uloženih sredstava, što bi dovelo i do zatvaranja tvrtke.

'Preznojavanje pri svakom pozivu i mailu'

Iako se na kraju situacija dobro riješila, nećemo zaboraviti preznojavanje pri svakom pozivu i mailu, kao i neprospavane noći provedene u potrazi za rješenjem.

Najbolji je osjećaj imati stalne klijente koji su uz nas od samih početaka, koji nisu odustali od nas niti u teškom periodu, kao što je to bilo u vrijeme korone. To znači da su zadovoljni našim radom, a nama daje motivaciju da neprestano radimo na poboljšanju naše usluge.

* Od velikog fleksibilnog flopija, preko malog i tvrdog, do CD-a i DVD-a pa do USB-a i vanjskog harda… Što se još promijenilo u mehaničkom prijenosu podataka, osim kapaciteta bajtova?
- U današnje vrijeme medije za pohranu podataka možemo pronaći u različitim oblicima.  Najveće promjene tijekom godina odnose se na brzinu prijenosa podataka, kapacitet za pohranu, te kompaktnost medija.

 

Kako smo danas sve više umreženi i brzine interneta su puno bolje, idemo u smjeru pohrane podataka na cloudu. U suštini cloud rješenja pohranjuju naše podatke na fizičkim medijima, ali nam pružaju praktičniji i jednostavniji pristup istima.

Od preskakanja lektire do nizanja knjiga

Između ostalog, nude i backup rješenja, tako da su naši podaci sigurniji od nestanka za razliku od primjerice 'klasičnih medija' na kojima prestanak rada uređaja u većini slučajeva znači i gubitak podataka.

* Čitate li radije klasičnu knjigu ili onu na ekranu?
- Po tom smo pitanju uistinu različiti. Ja od malih nogu nisam volio čitati, čak bih i poneku obaveznu školsku lektiru preskočio, dok je moja partnerica samo nizala izborna štiva. I dan danas voli se opustiti uz klasičnu knjigu, pretežito romane.

Ipak, danas je i jednome i drugome čitanje na ekranu svakodnevica upravo zbog posla koji radimo.

Od programskih dokumentacija do praćenja trendova u svijetu softwarea i svijetu medija, sve se to uglavnom odvija na ekranu jer se sve jako brzo mijenja i pronaći ažurne informacije u klasičnom obliku postaje sve teže.

* Opuštate li se nakon radnog dana zajedno, ili svatko ima svoje hobije?
- Imamo različite hobije, naravno, ali na kraju dana ipak volimo zajedno sjesti i pogledati, recimo, neki dobar film ili seriju, a vikendima pokušavamo posao svesti na minimum i posvetiti se zajedničkim aktivnostima. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa