PULA KASNI ZA DRUGIM GRADOVIMA

Poreč prvi u Istri obnovio kompletan kanalizacijski sustav

0
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  sa postrojenjem za solarno sušenje mulja Poreč – sjever
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  sa postrojenjem za solarno sušenje mulja Poreč – sjever

Rezolucija Općine Medulin protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun, koja je jednoglasno usvojena 17. studenog na sjednici tamošnjeg Vijeća, svojim odjekom u javnosti u drugi je plan stavila puno veći problem, a to je da Pula debelo kasni za ostalim istarskim priobalnim gradovima kada je riječ o obnovi gradske kanalizacije o čemu je Istarski.hr već pisao.

U tijeku su radovi na aglomeracijama u Rovinju i Umagu, radovi na Aglomeraciji Labin-Raša-Rabac samo što nisu počeli, a projekt obnove kompletnog kanalizacijskog sustava na Poreštini prvi je u Istri koje je završen. Izgrađeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda nalaze se u fazi pokusnog rada tijekom kojeg se uspostavlja i optimizira rad postrojenja te se ispituju zahtijevani parametri. Dovršenje pokusnog rada i preuzimanje uređaja očekuje se tijekom I. kvartala 2023. godine.

 

Što je sve izgrađeno tim projektom, koliko je trajao i kolika mu je vrijednost, pitali smo u Odvodnji Poreč.

EU projekt 'Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča' odobren je za sufinanciranje u srpnju 2013. godine. Realiziran je u dvije faze kroz dva programa financiranja, i to Operativni program Zaštite okoliša (razdoblje 2007. – 2013.) i Operativni program Konkurentnost i kohezija (razdoblje 2014. – 2020.).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 501.218.004,00 kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 370.938.227,58 kuna (74%), a nacionalna komponenta 130.279.776,42 HRK (26%). Nacionalni dio sufinanciranja osiguran je sredstvima jedinica lokalne samouprave, sredstvima Hrvatskih voda i sredstvima Državnog proračuna u jednakom udjelu.

Izgrađeno 61,4 km nove kanalizacije i obnovljeno 22,7 km postojeće mreže

Sama provedba, odnosno izgradnja temeljem sklopljenih ugovora o radovima, započela je tijekom prosinca 2014. godine. U sklopu I. faze projekta izvedeno je: ukupno 61,4 km nove mreže i rekonstruirano je 22,7 km postojeće mreže; 2,7 km mreže rekonstruirano je metodom sanacije bez kopanja, te su izvedene su 32 nove crpne stanice i rekonstruirano je 50 crpnih stanica.

Pored toga, nabavljena su nova vozila i oprema za održavanje i upravljanje sustavom odvodnje: kombinirano vozilo za čišćenje i uklanjanje nečistoća iz kanalizacijskih cijevi kapaciteta 8m3, specijalno vozilo za usisavanje fekalija kapaciteta 14 m3, kamera za CCTV inspekciju kanalizacijskih cijevi ugrađena u vozilo, dva specijalna vozila za prijevoz i pražnjenje preša i kontejnera, metalni zatvoreni kontejneri zapremine 7 m3, GIS softver (geoinformacijski sustav), GIS server, veza na NUS (SCADA sustav), radne stanice (računala), uređaj za mrežnu pohranu podataka (NAS), te ostala prateća oprema.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna

Izgrađena četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

U sklopu II. faze projekta, odnosno u sklopu Ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, izgrađeni su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna kapaciteta 30.000 ES, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – sjever kapaciteta 37.000 ES, Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – jug kapaciteta 48.000 ES, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Vrsar kapaciteta 22.500 ES, postrojenje za solarno sušenje mulja kapaciteta 2.880 tona godišnje i postrojenje za kompostiranje mulja kapaciteta 1.920 tona godišnje.

Novoizgrađeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda smješteni su na ukupnoj površini od približno 70.000 kvadratnih metara te se sastoje od zgrada predtretmana otpadne vode, zgrada za membransku ultrafiltraciju, upravnih zgrada, bazena za biološku obradu otpadne vode, spremnika za pročišćenu vodu, zgrada za smještaj automatike, elektroinstalacije, aeracijskih puhala, dizel agregata, garaža za specijalna vozila, te nadstrešnica za vozila i opremu. Izgrađeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda nalaze se u fazi pokusnog rada tijekom kojeg se uspostavlja i optimizira rad postrojenja te se ispituju zahtijevani parametri. Dovršenje pokusnog rada i preuzimanje uređaja očekuje se tijekom I. kvartala 2023. godine.

Preko 90% kućanstava Poreštine priključeno na sustav javne odvodnje

Projekt je od iznimne važnosti za grad i njegove stanovnike prvenstveno zbog modernizacije sustava javne odvodnje. Dovršenjem prve faze projekta omogućeno je priključenje preko 90% kućanstava Poreštine na sustav javne odvodnje, stoga će onečišćenja koja nastaju otpadnim vodama biti gotovo eliminirana, te će se time značajno unaprijediti razina brige za okoliš na našem području. Također, smanjiti će se onečišćenje tla i podzemnih voda, čime će se povećati mogućnosti u razvoju ekološki prihvatljivog poljoprivrednog uzgoja.

Nadalje, prikupljena otpadna voda pročišćava se na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda do stupnja koji omogućuje njezinu ponovnu uporabu. Radi se o najsuvremenijim uređajima koji kroz ultrafiltraciju na membranama te dodatnom UV dezinfekcijom postižu najviši III. stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Tako pročišćena voda koristit će se za zalijevanje zelenih i poljoprivrednih površina, za pranje i ispiranje izgrađenih kanalizacijskih sustava prilikom redovnog održavanja, za pranje javnih površina, za potrebe protupožarne zaštite, za zalijevanje sportskih terena bez daljnjeg opterećivanja sustava vodoopskrbe.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč - jug

Pročišćena tehnička voda ovog ljeta ublažila redukciju  

Ljetos, tijekom razdoblja primjene mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja, zbog izvanredne situacije u vodoopskrbi, Odvodnja Poreč d.o.o. je osigurala tehničke uvjete i infrastrukturu za besplatno preuzimanje pročišćene tehničke vode na lokacijama sva četiri novoizgrađena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Pročišćena tehnička voda omogućila je, između ostalog nesmetan rad različitih sportskih i turističkih sadržaja. Isto tako valja naglasiti kako su zelene površine održavane upravo zahvaljujući pročišćenoj tehničkoj vodi s uređaja za pročišćavanje, čime je grad Poreč tijekom razdoblja restrikcije vode ostao zelen i hortikulturno uredan, što je dakako doprinijelo turističkoj razglednici samog grada.

Postrojenje za solarno sušenje mulja i postrojenje za kompostiranje mulja

U sklopu II. faze projekta, odnosno u sklopu Ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgrađeno je i postrojenje za solarno sušenje mulja kapaciteta 2.880 tona godišnje na lokaciji uređaja Poreč sjever te postrojenje za kompostiranje mulja kapaciteta 1.920 tona godišnje na lokaciji odlagališta otpada Košambra.

U procesu pročišćavanja otpadnih voda nastaje nusprodukt – mulj koji se dehidrira na samoj lokaciji svakog pojedinog uređaja te se potom dalje transportira u zatvorenim kontejnerima do postrojenja za solarno sušenje mulja i do postrojenja za kompostiranje mulja. Kompostana ima kapacitet obrade za 40% mulja proizvedenog na uređajima te podrazumijeva obradu mulja u kombinaciji sa zelenim otpadom koji se proizvodi na području grada Poreča te se prikuplja na odlagalištu otpada Košambra. Na taj se način dobiva kvalitetan proizvod koji se može koristiti u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama, npr. za hidrosjetvu kod ozelenjavanja okoliša na prometnicama.

Postrojenje za solarno sušenje mulja termički obrađuje 60% mulja sa uređaja koji se kasnije također može koristiti kao energent u proizvodnji električne energije, a samim procesom sušenja smanjuje se količina mulja koju je potrebno konačno zbrinjavati.

Kao i svi ostali uređaji za pročišćavanje otpadnih voda i Postrojenje za solarno sušenje mulja se trenutno nalazi u ugovornom periodu pokusnog rada, tijekom kojeg istim upravlja Izvođač radova, tvrtka Suez International iz Pariza. U navedenom periodu se ispituju svi bitni parametri za rad postrojenja, te vrše potrebne prilagodbe rada kako bi se postrojenje dovelo u optimalan režim rada, odnosno kako bi zadovoljilo sve ugovorne odredbe i visoke standarde tražene od strane Odvodnje Poreč d.o.o., doznali smo iz ove tvrtke.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa