BUZET VELIKO GRADILIŠTE

U tijeku izgradnja buzetske obilaznice u duljini od 1,2 kilometra

0

Izgradnja buzetske obilaznice u duljini od 1,2 kilometra ide svojim tijekom. Ugovorena vrijednost iznosi 18,9 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođači su GP Krk i buzetska Ekspert gradnja, a rok od devet mjeseci za njezin završetak je započeo 9. rujna 2022. kada je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao na uvođenju izvođača radova u posao na projektu izgradnje obilaznice Buzeta, u nazočnosti buzetskog gradonačelnika Damira Kajina, istarskog župana Borisa Miletića i predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića.

Buzetski obilazni pravac će rasteretiti centar grada za prolazna, dostavna i teretna vozila, hitne službe u turističkoj sezoni iz pravca Umaga, Buja i Novigrada za Rijeku, gdje kod naselja Srnegla, ispod Verone dolazi novi kružni tok. Buzetskim obilaznim pravcom će se rasteretiti i županijska cesta tzv. 'Doline Veprova', doline rijeke Bračane od Mažinjice prema kaštelu Pietra Pilosa do mosta Bračana prema rijeci Mirni kojoj uskoro slijedi nastavak rekonstrukcije prema Abramima i Škuljarima.

Buzet ovime dobiva 'prometnu potkovu', koja zaokružuje grad i otvara prostor za nova stambena naselja s pogledom na dolinu riječice Male Hube.

 

Osim ovog projekta, ukoro započinje rekonstrukcija Riječke ulice kroz centar grada, gradi se novi kružni tok ispod buzetskog Narodnog Doma. Novi trgovački centar bi trebao biti gotov do početka glavne turističke sezone, radovi na proširenju Doma umirovljenika su u punom zamahu.

Nova tvornička hala Akrapovič na Mostu je gotova i upravo se kompletira a njezino otvaranje je predviđeno za proljeće 2023. godine. Hrvatske vode završavaju investiciju od dva milijuna kuna prema naselju Sv. Martin gdje su sada otvorene sve mogućnosti za izgradnju novih poslovnih objekata Sjeverne zone iznad velikog buzetskog kružnog toka.

Labinska tvrtka De Conte kupila objekte i parcele Autotransa

Labinska tvrtka De Conte je u centru grada kupila objekte i parcele Autotransa iz Rijeke te planira pripremiti projektnu dokumentaciju tijekom 2023. godine sa željom da krajem iste godine započnu izgradnju poslovno stambenog centra.

Radovi na glavnoj buzetskoj crkvi Sv. Marije Vele upravo započinju, na buzetskoj crkvici Sv. Jurja su završeni, a adaptacija Ročke crkve Sv.Bartola koja je započela, trajati će nekoliko godina.

Buzetski centar, poznata sjevernoistarska povijesna raskrsnica za Kopar, Poreč, Rijeku i Pazin, Trg Fontana, vapi za novim izgledom. Sada je on na redu. U blizini trga se nalazi Fontana pitke vode iz vremena Novog vala 70-ih, kružni tok koji je najstariji u Istri i jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Ugostiteljski i trgovački objekti u samome centru su limeni kiosci iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Vrijeme je za javne rasprave po predloženim rješenjima.

Buzet je gradilište kakvo nije bilo od vremena iz prošlog vijeka, u vrijeme mandata poznatog legendarnog gradonačelnika Željka Marinca čija se bista danas nalazi na središnjem spomeniku palim antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa