Sjećanje na Đanija Šverka

U Buzet je pristiglo preko stotinjak popularnih Fićeta

0
Branko Bašić, Mila Šverko i Silvano Vivoda
Branko Bašić, Mila Šverko i Silvano Vivoda

U centru Buzeta su se ovog maglovitog jutra, u subotu 12. studenog okupili Abarthi, Nacionalke i Fićeti iz samo jednog jedinog razloga. Sjetiti se šampiona, pilota, najpopularnijeg istarskog vozača auto utrka svih vremena, Ivana Đanija Šverka, rođenog u Buzetu 2. studenog 1941. koji je preminuo 15. studenog 2014. u Zagrebu u sedamdeset četvrtoj godini života.

Buzet, Zagreb, Istra i Hrvatska su bez Đanija već osam godina. U njegovoj rodnoj kući se nalazi spomen soba trofeja, novinskih članaka, pehara, njegovih volana upravljača a na sredini je njegov Abarth kojim je neporaženo dominirao bivšom državom ali i Europom.

Đani Šverko u Buzetu uskoro dobiva ulicu?

U Buzet je pristiglo preko stotinjak popularnih Fićeta, Fićo Abartha, Fićo Nacionalki. To je najveće nacionalno i međunarodno okupljanje takve vrste. U čast i sjećanje na buzetskog velikana koji još uvijek u svojem rodnom gradu nema ulicu, trg, prolaz ili put. 

 

Đir po Buzeštini

Povorka sa preko sto pedeset vozila (fićeki, pratnja i fanovi) se prvo uputila na gradsko groblje položiti vijenac, zatim điro do sve popularnijeg kaštela Pietra Pilosa, zatim usponom do Sovinjaka i Vrha s povratkom u Buzet do noći. Degustiraju se plodovi buzetske jeseni u vođenoj degustaciji, razgledavanju s iskusnim turističkim vodičima Buzeštine.

Od Vukovara do Torina…

Registracije Vukovar, Zadar, Rijeka, Pula, Šibenik, Čakovec, Zagreb, Kopar, Gorica, Torino Italija, Njemačka, Austrija nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnog. Oktanski zaljubljenici se sjećaju Đanija. On je obilježio jednu cijelu generaciju s kraja prošlog stoljeća. Ima tu i anegdota: “Ili je bio prvi ili je uništio motor” jer Đani je vozio na maksimum! Publiku je to oduševljavalo!

Kćerka, Mila Šverko ne krije ponos što se ime i prezime njezina oca ne zaboravlja. Nada se, da će se uoči obilježavanja deset godina od smrti njezinog Đanija, oktanski grad Buzet na primjeren način zahvaliti i obilježiti taj tužni datum. Okupljanje je iskoristila i šira obitelj Đanija Šverka koja se pridružila povorci u obilasku njegovog groba ali i grobova svih svojih predaka Šverko. 

Đanijeva djeca…

Svime viđenim sve je jasno. U Buzet će se subotom ujutro u datumu oko martinjskih svečanosti dolaziti još dugo, dugo. Razlog je on, a njegovo ime i prezime je Ivan Đani Šverko. Njegova 'djeca' ga nisu zaboravila… (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA