kulturna baština Vodnjana i okolice

Interaktivni digitalni ekran u Parku kažuna za igru i edukaciju

0

U Parku kažuna u Vodnjanu postavljen je interaktivni digitalni ekran namijenjen informiranju i edukaciji posjetitelja, a novi sadržaj ovog su tjedna u pogon kroz igru pustila djeca Dječjeg vrtića Petar Pan Vodnjan sa svojim odgojiteljicama. Takozvani digitalni totem osiguran je kroz Europski projekt ARCHEODANUBE čiji je cilj unaprjeđenje arheoloških parkova i kulturne baštine u urbanim područjima.

"Postavljanje totema u Parku kažuna doprinos je valorizaciji naše kulturne baštine i prvi je susret gostiju s tradicijom Vodnjanštine. Kulturan i edukativan sadržaj namijenjen je svim generacijama", rekla je prilikom posjeta mališana Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjan.

 

Novi sadržaj Parka kažuna posjetiteljima će omogućiti bolju interpretaciju kulturne baštine Vodnjanštine te informacije o Vodnjanu i njegovoj povijesti, informacije o arheološkim nalazištima, o Parku kažuna, čemu su kažuni služili te kako se grade. Voditelj projekta ARCHEODANUBE Andrea Manzin djeci je na digitalnom ekranu predstavio interaktivnu igru - puzzle slaganja kažuna. Zabavni sadržaji totema namijenjeni su i odraslima koji mogu zaigrati kratki kviz o lokalnoj baštini.

Projekt ARCHEODANUBE ima zadatak valorizaciju i očuvanje kulturne baštine u arheološkim parkovima te povećanje arheo-turizma kroz integrirani koncept – turizam, arheološka baština i urbani razvoj. Grad Vodnjan u njemu sudjeluje s 14 formalnih i 7 pridruženih partnera iz Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Njemačke, Bugarske, Austrije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Češke. Projektna sredstva namijenjena Gradu Vodnjanu iznose 149.752 eura i osigurana su kroz program Interreg Danube.

U sklopu projekta već je izrađen dokument Local Archeo Plan, koji analizira postojeće stanje Parka kažuna, a kao glavni zadatak predviđa prenamjenu Parka kažuna u park za interpretaciju kulturne baštine. To podrazumijeva i izmjenu i unaprjeđenje sadržaja parka, suvenirnicu i centar za prihvat gostiju te uvođenje videonadzora.

S obzirom da je Vodnjanština područje s najvećom koncentracijom kažuna, Park je izgrađen 2013. godine kao jedinstveni muzej na otvoren u kojem je prezentirana gradnja kažuna kroz četiri faze te različiti tipovi tih kamenih kućica. Zahvaljujući raznim aktivnostima i manifestacijama u posljednje vrijeme, Park kažuna se sve češće predstavlja i kao još jedna zanimljiva vodnjanska pozornica na otvorenom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa