inicijativa roberta marušića

Buzećani u Sloveniji imaju svoje favorite na slovenskim izborima

0
Aleš Bržan s Buzećanima u Sloveniji (foto: Facebook R. Marušić)
Aleš Bržan s Buzećanima u Sloveniji (foto: Facebook R. Marušić)

Slovenska Istra bira u nedjelju 20. studenog gradonačelnice i gradonačelnike! Buzećani i Ćići koji su tamo više od pola stoljeća imaju svoje favorite! Drugi krug izbora će se održati u nedjelju, 4. prosinca 2022.

Aleš Bržan bio je vrlo uspješan gradonačelnik Kopra! Mandat mu je obilježilo uključivanje javnosti u donošenje odluka u Kopru, kako posredno, kroz raznu otvorenu stručnu komunikaciju, tako kroz javne rasprave, izravno, uvođenjem participativnog proračuna gdje su Koparčanke i Koparčani sudjelovali aktivno.

"Zato sam osobno za Aleša Bržana i ne samo ja. Ovaj vikend u Buzetu iskoristili smo priliku za druženje s Buzećanima i Ćićima koji su prije četrdeset i više godina otišli trbuhom za kruhom nedaleko od svojeg rodnog kraja, tridesetak kilometara zapadno u slovensku Istru, Koper, Izolu, Strunjan, Hrvatine, Parecag itd. Buzeština i Ćićarija imale su velike povijesne migracije prema Kopru, prema slovenskoj Istri", objavio je buzetski poduzetnik Robert Marušić na društvenim mrežama.

Zadnju je srećom zaustavila industrijalizacija grada Željka Marinca popularnog buzetskog gradonačelnika, kada su u buzetskoj dolini niknule tvornice Tomos, Cimos, na zgarištu Zampo-a, Drvoplast, stigli kasnije ugledni slovenski obrtnici Kovič, Rožič, Akrapovič itd. To se zbivalo krajem 60-ih godina prošlog stoljeća do kraja 70-ih godina, nastavlja Marušić.

 

"Djeca (40+) naših Buzećana i Ćića iz Kopra i Izole prihvatili su inicijativu koju sam im predstavio da se krene u registraciju "Društva Buzečan in Čič na Primorskoj”! Po prvim popisima, samo onako iz glave uz malvažiju buzetskog tartufarskog sajma, veličina članstva će biti impresivna! Od Plovanije do Ankrana! Svi su oni danas Slovenci, mnogi od njih uspješni građani, poduzetnici, roditelji im zaslužni umirovljenici slovenske države koji nisu zaboravili svoj rodni kraj Buzeštinu i Ćićariju a to su mnogi od njih prenijeli na svoju djecu koji su danas moji vršnjaci 40+ godina i sa kojima se cijeli ovaj projekt dogovara", piše Marušić.

"Aleš Bržan, aktualni gradonačelnik Kopra ima našu podršku! Milan Bogatič koji će se kandidirati u Izoli ima našu podršku! Talijanka aktualna današnja dogradonačelnica Manuela Rojec u Piranu ima našu podršku! Mlada Breda Krašna, koja će se kandidirati u Ankaranu ima našu podršku", objavio je Marušić na društvenim mrežama.

Foto: Facebook R. Marušić

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa