19. Festival istarskih tartufa

Naj tartuf ima 170 grama i dolazi iz tvrtke Zigante

0

U subotu, 5. studenog najveću je istarsku i nacionalnu smotru tartufa, odnosno 19. Festival istarskih tartufa otvorila izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac

Domaćin, gradonačelnik Buzeta i predsjednik buzetske turističke zajednice, Damir Kajin nije krio zadovoljstvo odazivom podsjetivši okupljene na gotovo stoljetni život Buzeta s tartufima i tartufarstvom. 

Ministrica Brnjac i gradonačelnik Kajin su ribanjem bijelih tartufa na domaće fuže, simbolično pred stotinama gostiju otvorili buzetski festival. Uz ministricu turizma i športa, otvorenju manifestacije su prisustvovali ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica Monika Udovičić, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković te direktor TZ Istarske Denis Ivošević.

Nakon nastupa folklorne sekcije i limenih glazbi Glazbenog društva "Sokol" Buzet i KUD "Lovro Ježek" iz Marije Bistrice, zabava se odvijala programom kojega su svježe i domišljato na nekoliko svjetskih turističkih jezika vodili Ana Pisak i Alan Poropat. Odlični domaći orkestar “Fjaka band" je buzetske posjetitelje, turiste ali i izlagače natjerao na pjesmu i ples doslovno od početka do kraja manifestacije.

Đino Rušnjak priprema knjigu starih buzetskih recepata

Za najmlađe posjetitelje organiziran je mini dječji vrtić, vozila se biciklijada za sve uzraste, pješačilo se organizirano dolinom rijeke Mirne, buzetski profesionalni turistički vodiči su posjetitelje provodili starogradskom jezgrom. Buzet Classic Club je ispred šatora parkirao poznatu “Fićo nacionalku” iz 80-ih šampiona Silvana Vivode a unutar šatora se nalazio motocikl predsjednika kluba Dražena Fantinića, Bianchi 500 M iz 1938 godine. Legendarni buzetski kuhar, umirovljeni ugostitelj, Đino Rušnjak je tradicionalno sa svojom familijom imao odgovornu zadaću da nitko sa festivala ne ode žedan ili gladan. On za feštu Subotina po Starinski 2023. priprema knjigu buzetskih starih, skoro već zaboravljenih recepata kada još nisu postojali frižideri.

U Buzetu je nastupilo više od pedeset različitih proizvođača domaćih istarskih proizvoda, desetak vinara sjeverne plodne Istre, medara, maslinara, pršutara i proizvođača rakija. Šator od 700 kvadrata bio je premali, pa su organizatori dodali još 150 kvadrata natkrivenog prostora za tartufarske tvrtke i one koji su imali potrebu komfornijeg predstavljanja. 

 

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, je prije devetnaest godina 2003. bila direktorica TZ Buzeta kada je priređen prvi buzetski tartufarski sajam u hotelu Fontana. Tada je gradonačelnik Buzeta Josip Flego donio odluku o pokretanju projekta. Predsjednik TZ Buzeta bio je Damir Sirotić a predsjednik organizacijskog odbora “1. Festivala istarskih tartufa”, bio je Robert Marušić.

“Tartuf je motiv dolaska u Buzet, ali značajan je ne samo za Buzet već i cijelu Istru koja je sve prepoznatljivija po eno gastronomiji, drugom po redu motivu dolaska u Istru, i gdje gostima kroz eno gastronomiju pružamo jedan doživljaj, prenosimo način života, običaje, kulturu i tradiciju”, izjavila je Nada Prodan Mraković za medije i prihvatila ponudu organizatora da bude jedna od članica žirija za izbor najboljeg tartufa, šampiona 19. festivala.

Fuži sa tartufima bili su tema obrtničkog gastro projekta “Buzet na pjatu” kojega je pripremala konoba Most, već 89 godina u vlasništvu obitelji Marinac. To je nakon konobe Nela iz Ročkog Polja, najstariji privatni ugostiteljski objekt na Buzeštini.

Vilma Jeletić se opet predstavila radionicom domaćih istarskih tjestenina. Ova buzetska veteranka uvijek privuče pažnju posjetitelja buzetskih sajmova svojim neposrednim atraktivnim retro performansom.

Buzetski šampion, “Naj tartuf" 19. Festivala pripao je 170 grama teškom bijelom tartufu tuber magnatum, tvrtke Zigante tartufi. On nije bio najveći, ali je tročlani žiri uz već spomenute Nadu Prodan Mraković, Vilmu Jeletić i člana Udruge tartufara ISTRA, Vlado Božića odlučio da ima sve ono što svježi istarski tartuf mora imati da bi osvojio prvo mjesto. Prigovora nije bilo pa se tradicija objektivnog suđenja u Buzetu nadtavlja.

Tartufe su u konkurenciju za nagradu ponudili Natura tartufi Pietro&Pietro, Zigante tartufi, Karlić tartufi, Tartufi Istra, Prodan tartufi i Udruga tartufara "Istra".

Istarski tartufi u svijetu koštaju 12.000 eura za kilogram prve klase!

Cijena prve klase istarskih bijelih tartufa na buzetskom festivalu bila je oko 6.000 eura, druge oko 4.000 eura, što znači da istarski bijeli tartufi daljnom preprodajom do konačnog krajnjeg kupca, a to je najčešće u inozemstvu, na stolu restorana ili special cateringa dostižu najmanje duplu cijenu, što bi za prvu klasu bilo oko 12.000 eura!

U Buzetu se nije naplaćivao parking vozila i ulaz je bio besplatan.

19. izdanje Festivala Istarskih Tartufa potpisuje novi sastav buzetskog turističkog vijeća na čelu s predsjednikom i gradonačelnikom Damirom Kajinom gdje su izvršnu produkciju manifestacije zavidno odradile direktorica buzetske turističke zajednice Andrea Laković i stručne suradnice manifestacije Iva Jeletić Prodan i Ana Pisak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa