Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu posjetilo 20 tisuća posjetitelja.

0

U Vodnjanu su 21. studenog u večernjim satima službeno zatvoreni 7. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Zajedničkim fotografiranjem učesnika LF kuhinje te podjelom palačinki na bumbarski način, kojima je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović počastio najupornije posjetitelje, one koji su ostali do samog kraja manifestacije, uz veselje i zabavu službeno su zatvoreni 7. Dani u Vodnjanu.

Manifestacija je ove godine imala iznimno bogat, edukativan i zanimljiv program tijekom sva 3 dana. Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu posjetilo je oko 20.000 posjetitelja. Mogli su degustirati delicije koje se sljubljuju s mladim maslinovim uljima ali i maslinovim uljima općenito. Od slanih jela, mesa, pašte, ribe, povrća pa sve do slastica, sve je to moguće degustirati uz maslinova ulja. Iznimno kvalitetan način edukacije o zdravoj prehrani te vrijednosti maslinovog ulja u svakodnevnom životu bilo je moguće isprobati na licu mjesta. Uz posebne goste LF kuhinje, Srđane Jevtić i Tomislava Gretića, finalistice i člana žirija emisije Master Chef na Novoj TV, kuhalo je 45 vrhunskih kuhara iz kuhinja s pet zvjezdica te istarskih konoba i restorana.

Gastronomiju s pet zvjezdica predstavili su chefovi hotela Monte Mulini i Lone iz Rovinja te Kempinski i Sol Coral iz Umaga. Sudjelovali su također chefovi hotela Milennium iz Opatije i hotela s Brijuna. Sve same delicije i maštovite kombinacije jela kuhali su vrsni istarski ugostitelji, restorani i konobe: Buščina, San Rocco, Nono, Gourmet, Toni, Dorina, Sveti Ivan, Valle Losca, Vinja, Old river, hotel Kaštel Motovun te agroturizmi Jadruhi i Štefanić. Ugostiteljske škole iz Istre 3 su dana bile stalni gosti i sudionici LF gastro showa. Profesori Ljudevit Sabo i Igor Ciceran vodili su pulske učenike, profesori Željan Peloža i David Parencan porečke učenike te Franjo Milotić, i Anton Čehić stručno su upućivali i vodili rovinjske učenike ugostiteljske škole. Za savršeno funkcioniranje velike kuhinje i gastro showa zaslužnan je LF tim; Tomislav Volarević te Velka i Edmondo Šuran, kao i njihovi nezaobilazni suradnici, prof. Sabo, chef chocolatiere Robi Perić, on je premijerno prezentirao nekoliko novih slastica na bazi maslina i maslinovog ulja te ženski dio tima, chef Bojana Zenzerović koja je ujedno i tajnica Kuharskog saveza Istarske županije. Svi navedeni, u 3 su dana iz prekrasno uređene kuhinje izbacili oko 8.000 porcija delicija, jela, slastica.

Pod šatorom od 1250 metara kvadratnih tražilo se za izlagače mjesto više. Sajam je ove godine poprimio i međunarodni karakter jer, osim hrvatskih, okupio je i izlagače iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Dani mladog maslinovog ulja postali su  uvaženi centar susreta hrvatskih proizvođača i uljara, ali i međunarodnih gostiju. Ove godine prezentirano je više od 80 proizvođača s više od 200 uzoraka maslinovih ulja.

Kroz stručni dio manifestacije gostovali su vrhunski predavači iz Italije i Hrvatske. Pored svjetski poznatog stručnjaka za maslinova ulja, Marka Oreggie, 3 je dana u Domu mladih bilo vrlo interesantnih tema. Devet održanih predavanja renomiranih predavača bila su jako dobro popraćena, a pitalo se i za mogućnost održavanja još sličnih predavanja zbog vrlo aktualnih tema. Važan dio edukativnog programa jesu bile i stručno vođene degustacije te degustiranje i edukacije „s nogu“ u Oil baru pod šatorom, no i posjet Kolekcijskom nasadu pobudio je vrlo velik odaziv posjetitelja.

Uz dječji kutak pod stručnim vodstvom udruge Birikina iz Pule te službenu web stranicu, dio noviteta koje je ovogodišnja manifestacija uvela je i live streaming – praćenje uživo povezivanjem na linku postavljenom na službenoj web stranici.

Prekrasnu atmosferu pod šatorom, kako tijekom sva 3 dana tako i za sam kraj, zagrijali su srdačni voditelji Zdenka Gudelj i Mario Battifiaca. (Foto: Danilo Dragosavac)


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA