Budućnost vinarstva u Istri: tradicija, stručnjaci i moderne tehnologije

0

Koncept pametnih sela usko je vezan uz pojam digitalizacije koja se danas može primijeniti u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje i prerade. Navedeno podrazumijeva i vinogradarstvo te vinarstvo koje u Hrvatskoj imaju višestoljetnu tradiciju, a u nekim područjima predstavljaju i ključnu gospodarsku granu.

Vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo proizvodnja već jedna vrsta umjetnosti. Za proizvodnju kvalitetnog vina potreban je niz faktora - kvalitetne sortne sadnice, položaj vinograda, njegovo ispravno tretiranje, kontinuirana briga i njega sadnica, pravovremena berba i znanje u proizvodnom procesu. Za sve navedeno ključna je osoba, stručnjak koji će odgojiti vinovu lozu i proizvesti vino kojim će se ponositi. Za razliku od nekih poljoprivrednih kultura koje do svog punog prinosa ne zahtijevaju stalan angažman, vinova loza i proizvodnja vina kontinuirani su posao.

Kao i veliki dio poljoprivredne industrije i proizvodnja vina suočava se sa svakodnevnim izazovima. Manualno prikupljanje podataka u stvarnom vremenu na većim površinama tijekom ciklusa podizanja vinograda i proizvodnje vina ima ograničenja koja proizvođačima uskraćuju mogućnost potpuno optimiziranog upravljanja proizvodnim procesom.

Kako digitalne tehnologije mogu pomoći proizvođačima vina

Napredak u tehnologiji i primjena iste omogućuju vinogradarima da reagiraju na promjene i imaju pod kontrolom sve segmente proizvodnje.

Primjena digitalnih alata u vinogradarstvu i vinarstvu može se podijeliti u nekoliko kategorija:

* Softveri za praćenje cjelokupnog poslovanja - primjena specijaliziranih softvera omogućuje upravljanje proizvodnjom sa svim podacima na jednom mjestu. Primjenom softvera proizvođači u svakom trenutku imaju pregled plana prinosa, dnevnika aktivnosti, utroška goriva, gnojiva, zaštitnih sredstava, evidenciju mehanizacije i upravljanje financijama.

* Roboti - primjena robota u vinogradarstvu omogućuje automatizaciju aktivnosti suzbijanja korova. Poljoprivredni roboti pomoću GPS koordinata i računala samostalno suzbijaju korov, a mogu se koristiti i za aktivnosti berbe.

* Senzori - ugradnjom senzora u vinograd, proizvođači mogu pratiti temperaturu, promjene vremena, brzinu i smjer vjetra, stanje tla, stanje vinove loze i druge parametre koji su ključni za uzgoj vinove loze. Senzori prikupljaju podatke na temelju kojih se može bolje upravljati resursima i prilagoditi se trenutnoj situaciji. Pravovremena reakcija omogućuje tretiranje štetnika i bolesti vinove loze na zahvaćenim površinama te sprječavanje njihovog širenja.

Korištenje obnovljivih izvora energije - uspostava solarnih elektrana manje instalirane snage (primjerene proizvodnji) mogu povećati učinkovitost korištenja energije te smanjiti, primjerice, potrošnju vode. Energija proizvedena pomoću solarne elektrane može se koristiti i u vinariji.

* Pametna oprema u okviru proizvodnog procesa u svim fazama - primjena moderne tehnologije u proizvodnji omogućuje njeno kontinuirano unaprjeđenje. No, njena uporaba i u dijelu skladištenja osigurava adekvatne uvjete za dozrijevanje vina kao što su temperatura, količina ugljičnog dioksida i intenzitet svjetlosti u vinskim podrumima.

Koristeći digitalne tehnologije proizvođači raspolažu podacima u stvarnom vremenu i mogu donijeti odluke koje će im pomoći u poboljšanju učinkovitosti i proizvodnji vina veće kvalitete. Primjenom moderne tehnologije smanjuje se uporaba pesticida što u konačnici doprinosi zaštiti okoliša. Na neke situacije se ne može utjecati, no primjenom znanja, moderne proizvodne te digitalne tehnologije može se postići tehnološki izvrstan proces koji će rezultirati jednako izvrsnim vinom.

Primjena digitalne tehnologije može značajno unaprijediti proces proizvodnje vina te predstavljanja brenda vina sa krajnjim korisnicima. Obzirom na to da moderne i digitalne tehnologije iziskuju dodatna i značajnija financijska sredstva, proizvođači takve aktivnosti trebaju uvrstiti u dugoročni plan investicija od kojih će dio moći prijaviti na relevantne EU natječaje, ostvariti sufinanciranje te tako povećati konkurentnost svog poslovanja.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa